4 tips om te beginnen met sparen

Wist je dat de meeste Nederlanders behoorlijk goed zijn in sparen? Volgens het Nibud heeft meer dan 80% een goed gevulde spaarrekening. En dat is maar goed ook. Want sparen is niet alleen belangrijk om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven (hoe vaak laat jij je telefoon vallen?), maar ook voor meer zekerheid in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een woning. Dat is nogal een uitgave. Met een leuk spaarpotje achter de hand kun je een hogere hypotheek krijgen en heb je meer kans op de woningmarkt.

Sparen is dus erg belangrijk, maar hoe begin je daar mee? We hebben vier handige tips voor je op een rijtje gezet die helpen om te beginnen met sparen en ervoor zorgen dat je hier behoorlijk goed in wordt!

1. Stel automatisch sparen in bij jouw bank

Waarschijnlijk ben je wel bekend met ‘automatische incasso’. De energierekening, lidmaatschap van de sportvereniging of Netflix-abonnement worden vaak op deze manier betaald. Dus waarom zou je dat ook niet doen met sparen?! In de app of op de site van jouw bank kan je heel makkelijk een maandelijkse automatische incasso naar jouw spaarrekening instellen. Begin bijvoorbeeld met €50,- en kijk hoe dit gaat. Als je dit makkelijk kan missen, kun je het bedrag de volgende maand wat verhogen.  

Zet de automatische incasso op de dag dat je je loon uitbetaald krijgt. Zo heb je meteen een goed beeld bij wat je maandelijks kunt uitgeven en staat er alvast een bedrag veilig op jouw spaarrekening!’

2. Spaar met een doel

We weten natuurlijk allemaal dat je die €50,- weer heel makkelijk van je spaarrekening terug kunt boeken. Een handige tip om dat te voorkomen is ‘sparen met een doel’. In jouw bankapp of op de site kan je ‘spaarpotjes’ aanmaken die je een naam geeft. Maak in ieder geval een potje aan voor onverwachte uitgaven. Daarnaast kan je er nog eentje (of meer, afhankelijk van hoeveel dromen jij hebt) aanmaken voor een leuk doel. Mijn droomhuis, een wereldreis, mijn eigen bedrijfje of een laptop. Op die manier staat er een steeds hoger bedrag op je spaarrekening en komt dat mooie doel elke maand dichterbij!

3. Zet extra inkomsten opzij

Vakantiegeld, een dertiende maand of belastingteruggave. Gelukkig hebben we allemaal wel eens zo’n financiële meevaller. Misschien brandt het geld in je zak en bedenk je direct waar je dit allemaal aan kunt uitgeven. Onze tip is om dat niet meteen te doen en het bedrag, of een deel ervan, bijvoorbeeld in jouw spaarpotje voor een droomhuis te stoppen. Je zal zien dat het best goed voelt om dat te doen!

4. Probeer zo weinig mogelijk terug te boeken

Dit is misschien wel de lastigste tip van allemaal. Het instellen van een automatische incasso en het aanmaken van spaarpotjes is zo gedaan. Maar zie er dan nog maar eens van af te blijven. Sparen met een doel kan behoorlijk helpen om jouw spaargeld te laten staan. Maar we kunnen ons voorstellen dat je hier nog wel wat hulp bij kan gebruiken. Onze tip? Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Wanneer je een bedrag opzij zet dat je in de praktijk niet kan missen, is het logisch dat je steeds weer geld van je spaarrekening moet halen. En dat werkt behoorlijk demotiverend. Daarom is het handig om goed in kaart te brengen wat er allemaal binnenkomt en wat je uitgeeft. Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten!

‘Sommige banken hebben al een handig overzicht voor je gemaakt met betrekking tot jouw vaste lasten en inkomsten. Maak hier gebruik van!’

Sparen maar!

Beginnen met sparen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Door goed te kijken naar wat je per maand missen kan en voor dat bedrag een automatische incasso in te stellen, maak je sparen een stuk eenvoudiger. En met een paar leuke spaardoelen waar je aparte spaarpotjes voor aanmaakt, weten wij zeker dat sparen jou heel goed af zal gaan. Ga meteen aan de slag met deze tips en zie jouw spaarrekening iedere maand groeien! 

Laat je niet ontmoedigen door de dalende spaarrente. Lees hier hoe je ondanks die dalende rente toch rendement uit je spaargeld kunt halen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 10 februari 2020

Situatie

  • Algemeen

Nieuwsgierig naar jouw maximale hypotheek?

Wil je weten of jij al voldoende gespaard hebt om een hypotheek rond te krijgen van een leuk bedrag? Bereken je maximale hypotheek zelf online of maak een vrijblijvende afspraak met Freek.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.