5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Ga jij op zaterdag 1 oktober huizen bekijken tijdens de Open Huizen Dag van de NVM? Dan heeft Freek waardevolle tips voor je! Zo haal je het meeste uit je bezichtigingen zonder afspraak. En heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je met hulp van Freek meteen spijkers met koppen slaan: we vertellen je graag wat jouw aankoopbudget is.

Tip 1: Bereid je goed voor

Tijdens de Open Huizen Dag heb je maar vier uur de tijd om jouw droomhuizen van binnen te bekijken. Dat is korter dan je denkt. Stippel daarom van tevoren jouw route uit om zo min mogelijk tijd te verliezen. Kies alleen de huizen uit die voldoen aan jouw eisen en binnen jouw budget passen (en die uiteraard meedoen met de Open Huizen Dag: je vindt de lijst online. En maak van tevoren een checklist van alle punten die jij belangrijk vindt. Zo benut je je tijd optimaal.

Tip 2: Houd rekening met een verbouwing

Loop je een huis binnen, vraag je dan meteen af of de indeling helemaal naar jouw wens is. Wil je het zo laten of wil je verbouwen? Een erg belangrijk punt voor jouw uiteindelijke budget! Houd hier dus rekening mee tijdens je bezoek, anders is het zonde van je tijd.

Tip 3: Houd rekening met andere extra kosten

Let ook op achterstallig onderhoud: dit brengt extra kosten met zich mee. Bekijk bijvoorbeeld de staat van de kozijnen, het schilderwerk, de keukenapparatuur en de leeftijd van de cv-ketel: dure onderdelen om te vervangen. Wil je extra zekerheid, dan kun je een bouwtechnische keuring laten doen. Dan krijg je een onafhankelijk visueel oordeel en duidelijke informatie over alle mogelijke extra kosten. Ook verstandig in deze tijd van dure energie: check het energielabel van het huis.

Tip 4: Blijf objectief

Wanneer je je droomhuis hebt gevonden, spring je het liefst een gat in de lucht. Wacht hier maar even mee tot je weer thuis bent. Want als je tijdens de bezichtiging te enthousiast overkomt, sta je een stuk minder sterk in de onderhandelingen. Probeer altijd objectief te blijven en blijf kritische vragen stellen.

Tip 5: Ga nog een keer kijken

Het kan druk zijn tijdens de Open Huizen Dag, waardoor je misschien niet helemaal op je gemak en in alle rust kunt rondkijken. Je kunt altijd nog een bezichtiging inplannen. Neem dan iemand mee die met je meekijkt en maak een rondje door de wijk. Blijf jezelf afvragen: zie ik mezelf hier wonen?

Bonustip: zorg dat je weet wat je kunt uitgeven

Wil je zeker weten dat je jouw droomhuis ook kunt betalen? Kom dan in de week vรณรณr 1 oktober bij ons langs voor een speeddate van ongeveer 45 minuten. Wij maken dan een berekening zodat je weet wat financieel haalbaar is. Wil je zeker weten dat er meteen een adviseur beschikbaar is? Bel dan vooraf even met Freek en plan meteen een afspraak in.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 september 2022

Situatie

  • Eerste woning , Huren of kopen , Volgende woning kopen

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden?

De hypotheekadviseurs van Freek staan voor je klaar! Bel jouw lokale adviseur, stel je vraag online of plan direct een afspraak in.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.