Aanbod koopwoningen in twee jaar tijd gehalveerd

Dat er weinig huizen te koop staan wisten we al, maar cijfers bevestigen nogmaals de krapte op de woningmarkt. De afgelopen twee jaar is het aanbod van koopwoningen bijna gehalveerd. In februari 2017 stonden er 115.251 huizen te koop. In februari van dit jaar waren dat er nog maar 58.856.

Uit gegevens van Huizenzoeker blijkt dat het huidige woningaanbod ten opzichte van een jaar geleden met ruim 17 procent is gedaald. In februari 2018 stonden er 71.023 huizen te koop.

Krapte


De krapte op de woningmarkt heeft verschillende oorzaken. Zo worden er te weinig huizen bijgebouwd en is er te weinig doorstroom; veel huizen zijn voor mensen namelijk onbetaalbaar geworden. Met name in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn koopwoningen schaars.

Stijging aanbod koopwoningen


Toch zijn er ook gemeenten waarbij er meer woning te koop stonden dan twee jaar geleden. In Weesp en Landsmeer, maar ook in het noorden van het land was dat het geval. Het gaat hier vaak om gemeenten waar veel nieuwbouw is gebouwd.  

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 maart 2019

Situatie

Ondanks het lage aanbod bestaat de kans natuurlijk dat jouw droomhuis toch voorbijkomt. Wil je dan meteen toe kunnen slaan?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.