Aanhoudende hoge woningprijzen: toch nieuwe woning kopen of huidige hypotheek aanpassen?

Door het hoge niveau van woningprijzen is de betaalbaarheid van woningen weer verder afgenomen. Dat stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma naar aanleiding van nieuwe woningmarktcijfers. Door het hoge niveau van woningprijzen is de betaalbaarheid van woningen weer verder afgenomen. Dat stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma naar aanleiding van nieuwe woningmarktcijfers. Door die hoge prijzen gooien consumenten steeds vaker de handdoek in de ring. Heb jij de hoop op een nieuwe woning ook opgegeven? Dan is het misschien wel een idee om de hypotheek van jouw huidige woning aan te passen. Freek Hypotheek helpt je graag bij het maken van een keuze!

Dat er niet aanhoudend hogere prijzen voor woningen gevraagd kunnen worden, zal langzaam tot de markt doordringen. De hardste prijsstijging lijkt volgens Jaarsma dan ook voorbij te zijn. “Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10% niet langer vanzelfsprekend zijn. We zien ook dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de prijsstijgingen. Ze zijn de aanhoudende prijsstijgingen beu.” Dat consumenten afhaken, blijkt uit het aantal woningen dat momenteel te koop staat. Voor het eerst in 18 kwartalen is het aanbod in vergelijking met een kwartaal eerder namelijk met 5% toegenomen.

Minder verkopen in 2018


De daling van het aantal transacties vlakt wat af, het aanbod stijgt weer iets en de prijsstijgingen zijn niet meer zo groot als eerder het geval was. Makelaars van de NVM verkochten in het vierde kwartaal van 2018 bijna 39.300 woningen, ruim 8% minder woningen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Van de totale markt zijn er in 2018 zo’n 214.000 transacties van bestaande koopwoningen geregistreerd. Dat is 10,7% minder dan in 2017.

Gemiddelde transactieprijs en looptijd


De gemiddelde transactieprijs is in het vierde kwartaal van 2018 gestegen tot een recordniveau van 298.000 euro. Vergeleken met 2017 zijn huizen daarmee 10,3% duurder geworden. Maar liefst 38% van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 39 dagen, 11 dagen minder dan een jaar eerder. De verkooptijd is sinds 2000 niet meer zo kort geweest.

Verwachtingen 2019


Voor dit jaar verwacht Jaarsma een stabilisering tot lichte daling van het aantal transacties, tot -5%. Daarnaast verwacht hij dat de huizenprijzen in 2019 met gemiddeld 4% tot 7% zullen toenemen. Maar regionaal zijn er nog steeds grote verschillen op de koopwoningmarkt. Jaarsma: “Oververhitte gebieden zullen naar alle waarschijnlijkheid afkoelen, met een afvlakkende prijsstijging. Ruime gebieden aan de randen van Nederland worden juist krapper.”

Hypotheek afsluiten of aanpassen?


Twijfel jij of je dit jaar een nieuw huis wil kopen of misschien wel je huidige hypotheek wil aanpassen? Freek Hypotheek adviseert je graag!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 januari 2019

Situatie