Als AOW’er je hypotheek oversluiten? Dit zijn de mogelijkheden

Veel AOW’ers met een eigen huis hebben jaren geleden gekozen voor een hypotheek met een lange rentevaste periode. Nu de financiële situatie is veranderd, is het slim om te kijken of oversluiten voordeliger is, zeker als de rente destijds hoog was.

Het oversluiten van de hypotheek naar een lening met de huidige – nog steeds lage – rente kan interessant zijn. Maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Een nieuwe lening afsluiten kan bijvoorbeeld lastig zijn vanwege de regels ten aanzien van een lager inkomen.

De mogelijkheden

a.s.r. biedt verschillende mogelijkheden voor mensen met een lager AOW- en pensioeninkomen die een nieuwe lening willen afsluiten óf de overwaarde van hun woning willen verzilveren zonder te verhuizen. De Levensrente hypotheek bijvoorbeeld. Hiervoor worden de werkelijke maandlasten getoetst, waardoor meer geleend kan worden – ook met alleen AOW. Het is een aflossingsvrije lening tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning, met een levenslange vaste lage rente en zonder einddatum. Dus geen zorgen meer over een toekomstige rentewijziging of de einddatum van de lening. AOW’ers kunnen de huidige lening oversluiten, maar ook meteen de overwaarde verzilveren door te kiezen voor een hogere hypotheek.

Hypotheek zonder rompslomp

Een andere optie is de DigiThuis hypotheek, bedoeld voor huiseigenaren die voldoende hebben aan een lening die lager is dan 80% van de marktwaarde van hun woning. DigiThuis is een lening met een lage rente en zonder papieren rompslomp. Een app haalt veilig gegevens op bij verschillende bronnen van de overheid, bijvoorbeeld uwv.nl en MijnPensioenoverzicht.nl. Als aanvrager hoef je dus zelf geen stukken te verzamelen. De aflossingsvrije variant kent geen einddatum.

Voor leningen tot 100% marktwaarde is er de WelThuis hypotheek. Hiervoor geldt een vereenvoudigd aanvraagproces als de nieuwe lening niet hoger is dan de huidige lening – verhoogd met de kosten om over te sluiten – én als de einddatum hetzelfde blijft. De kosten om over te sluiten mogen wel in 30 jaar worden terugbetaald.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 8 april 2022

Situatie

  • Algemeen

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

De hypotheekadviseurs van Freek staan voor je klaar! Bel jouw lokale adviseur, stel je vraag online of plan direct een afspraak in.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.