Als AOW’er je hypotheek oversluiten? Dit zijn de mogelijkheden

Veel AOW’ers met een eigen huis hebben jaren geleden gekozen voor een hypotheek met een lange rentevaste periode. Nu de financiële situatie is veranderd, is het slim om te kijken of oversluiten voordeliger is, zeker als de rente destijds hoog was.

Het oversluiten van de hypotheek naar een lening met de huidige – nog steeds lage – rente kan interessant zijn. Maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Een nieuwe lening afsluiten kan bijvoorbeeld lastig zijn vanwege de regels ten aanzien van een lager inkomen.

De mogelijkheden

a.s.r. biedt verschillende mogelijkheden voor mensen met een lager AOW- en pensioeninkomen die een nieuwe lening willen afsluiten óf de overwaarde van hun woning willen verzilveren zonder te verhuizen. De Levensrente hypotheek bijvoorbeeld. Hiervoor worden de werkelijke maandlasten getoetst, waardoor meer geleend kan worden – ook met alleen AOW. Het is een aflossingsvrije lening tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning, met een levenslange vaste lage rente en zonder einddatum. Dus geen zorgen meer over een toekomstige rentewijziging of de einddatum van de lening. AOW’ers kunnen de huidige lening oversluiten, maar ook meteen de overwaarde verzilveren door te kiezen voor een hogere hypotheek.

Hypotheek zonder rompslomp

Een andere optie is de DigiThuis hypotheek, bedoeld voor huiseigenaren die voldoende hebben aan een lening die lager is dan 80% van de marktwaarde van hun woning. DigiThuis is een lening met een lage rente en zonder papieren rompslomp. Een app haalt veilig gegevens op bij verschillende bronnen van de overheid, bijvoorbeeld uwv.nl en MijnPensioenoverzicht.nl. Als aanvrager hoef je dus zelf geen stukken te verzamelen. De aflossingsvrije variant kent geen einddatum.

Voor leningen tot 100% marktwaarde is er de WelThuis hypotheek. Hiervoor geldt een vereenvoudigd aanvraagproces als de nieuwe lening niet hoger is dan de huidige lening – verhoogd met de kosten om over te sluiten – én als de einddatum hetzelfde blijft. De kosten om over te sluiten mogen wel in 30 jaar worden terugbetaald.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 8 april 2022

Situatie

  • Algemeen

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

De hypotheekadviseurs van Freek staan voor je klaar! Bel jouw lokale adviseur, stel je vraag online of plan direct een afspraak in.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.