Ander huis kopen en je hypotheek meenemen

Als je verhuist naar een andere koopwoning, heeft dat gevolgen voor je hypotheek. Je kunt een nieuwe hypotheek afsluiten, maar je kunt je hypotheek ook meenemen. Wil jij een ander huis kopen en je hypotheek meenemen? Dit is vooral slim om te doen als je voor langere tijd een laag rentepercentage hebt afgesproken of vanwege de hypotheekvorm, zoals een spaarhypotheek. Hoe het precies zit? Wij leggen het uit!

Wil jij een ander huis kopen maar wel je huidige hypotheek meenemen? Freek onderzoekt graag of dit in jouw situatie verstandig is.

Ander huis kopen met bestaande hypotheek

Bij veel geldverstrekkers (vraag Freek of dit ook voor jouw geldverstrekker geldt!) kun je je hypotheek en de bijbehorende aantrekkelijke voorwaarden meeverhuizen naar je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd.

Je hypotheek meeverhuizen

Je kunt je lopende hypotheek echter niet zomaar meenemen. Deze hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis. Je geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat er opnieuw wordt gekeken of je het hypotheekbedrag wel kunt lenen. Dit gebeurt op basis van je inkomen en de waarde van de nieuwe woning. Alles akkoord? Dan mag je de voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Dit geldt overigens alleen voor de hypotheek die er al is, voor eventueel ‘nieuw geld’ wat je inbrengt, gelden de nieuwe condities.

Extra hypotheek nieuw huis


De kans is groot dat jouw nieuwe huis (iets) duurder is dan je oude huis. Als je je huidige hypotheek wil meenemen, heb je daarnaast dus een extra hypotheekbedrag nodig om je nieuwe huis te kunnen kopen. Goed om te weten: deze extra hypotheek moet je bijna altijd bij je huidige geldverstrekker afsluiten.

Ander huis kopen hypotheek berekenen


Is het de moeite waard om je hypotheek mee te nemen? Freek zet graag de verschillende opties naast elkaar. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek vergelijken we altijd de uitkomst van het meeverhuizen of verhogen van je hypotheek. We kijken altijd wat voor jouw persoonlijke situatie de beste optie is.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 8 juli 2021

Situatie

Wil jij een ander huis kopen en je huidige hypotheek meenemen?

Freek kijkt graag of dit voor jou verstandig is. Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.