Anw-compensatie en jouw hypotheek

Bij de pensioenregeling van ABP is de Anw-compensatie komen te vervallen. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

Geen Anw-compensatie meer bij ABP

Bij de pensioenregeling van ABP – het pensioenfonds voor overheid en onderwijs – is er geen Anw-compensatie meer. Wat betekent het vervallen van deze compensatie? En wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek als deze compensatie is meegenomen in de berekening?

Wat is een Anw-compensatie?

Als je overlijdt, kunnen jouw partner en kinderen recht hebben op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Ontvangt jouw partner nog geen AOW? En ontvangt jouw partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid? Dan vult het pensioenfonds ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties aan. Dit wordt Anw-compensatie genoemd.

Geen recht op compensatie

Sinds 1 januari is deze Anw-compensatie komen te vervallen. Als je nu komt te overlijden, heeft jouw partner geen recht meer op deze compensatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw partner, afhankelijk van hoe lang je al pensioen opbouwt bij ABP.

Wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

De Anw-compensatie kan variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s per maand. Als de Anw-compensatie deel uitmaakt(e) van jouw pensioenregeling, is deze waarschijnlijk ook meegenomen in het hypotheekadvies. Het ging mee in de berekening als inkomen voor de nabestaande na overlijden. Het probleem kan dus ontstaan dat de hypotheek niet meer betaalbaar is voor jouw nabestaande als je voor jouw AOW-leeftijd overlijdt.

Nabestaandenpensioen en jouw hypotheek: Freek adviseert

Is de uitkering bij overlijden onvoldoende? Het is mogelijk zelf een Anw-hiaatverzekering af te sluiten om het mogelijke tekort op te vangen. De adviseurs van Freek kunnen je natuurlijk hierbij helpen. Samen kijken we naar het inkomen van jouw huishouden, nu en in de toekomst.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 december 2017

Situatie

  • Bij overlijden , Met pensioen

Nabestaandenpensioen en jouw hypotheek
Freek adviseert!

De adviseurs van Freek staan voor je klaar. Samen kijken we naar het inkomen van jouw huishouden, nu en in de toekomst. Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij ons op kantoor.

Freek Break Magazine mei 2020

Bekijk hier het online magazine van Freek Hypotheek!

Geen financiële zorgen voor nabestaanden

Je wil je familie niet achterlaten met financiële zorgen. Dit kan je voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij je hypotheek.

Overlijdensrisico- verzekering: kan jouw premie omlaag?

Heb je een paar jaar geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan is het misschien verstandig om je premie nog eens te bekijken. Door ontwikkelingen in de markt zijn de premies nu veel lager dan een aantal jaar terug.