Appartement kopen? Wij weten waar je op moet letten

Bij de aankoop van een appartement moet je rekening houden met een aantal bijzondere zaken. Wat staat er precies in de splitsingsakte, hoe hoog zijn de servicekosten en wat is de stand van het reservefonds onderhoud? Freek vertelt je er graag meer over.

Wat is de splitsingsakte van jouw appartement?

Bij de aankoop van een huis ontvang je een eigendomsakte. Dat is ook zo bij een appartement. Bij het appartement ontvang je ook een splitsingsakte. Het splitsingsreglement is daar een onderdeel van. De splitsingsakte is een notariële akte waarin het gebouw gesplitst is in een aantal appartementsrechten. Er staat onder meer precies omschreven wat de gemeenschappelijke en de privé-gedeelten zijn. In het splitsingsreglement staan onder meer de rechten en de verplichtingen van de appartementseigenaars.

Servicekosten voor jouw appartement

Als je een appartement koopt, moet je naast je hypotheek ook rekening houden met servicekosten. Dit komt omdat je automatisch lid wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex. De VvE behartigt de gezamenlijke belangen van de appartementseigenaren en zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Reservefonds onderhoud bij de VvE van jouw appartement

Het is verplicht voor VvE’s om een reservefonds te hebben voor het financieren van groot onderhoud aan het appartementsgebouw. Dit moet minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw zijn. Dit is ook iets om rekening mee te houden.

Meer weten? Maak een afspraak

Ben je van plan een appartement te kopen en wil je een hypotheekadviseur die met je meedenkt? Niet alleen over de hoogte van je hypotheek, maar ook over servicekosten en de splitsingsakte? Kom dan eens langs bij Freek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 augustus 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging van Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.