Appartement kopen? Wij weten waar je op moet letten

Bij de aankoop van een appartement moet je rekening houden met een aantal bijzondere zaken. Wat staat er precies in de splitsingsakte, hoe hoog zijn de servicekosten en wat is de stand van het reservefonds onderhoud? Freek vertelt je er graag meer over.

Wat is de splitsingsakte van jouw appartement?

Bij de aankoop van een huis ontvang je een eigendomsakte. Dat is ook zo bij een appartement. Bij het appartement ontvang je ook een splitsingsakte. Het splitsingsreglement is daar een onderdeel van. De splitsingsakte is een notariële akte waarin het gebouw gesplitst is in een aantal appartementsrechten. Er staat onder meer precies omschreven wat de gemeenschappelijke en de privé-gedeelten zijn. In het splitsingsreglement staan onder meer de rechten en de verplichtingen van de appartementseigenaars.

Servicekosten voor jouw appartement

Als je een appartement koopt, moet je naast je hypotheek ook rekening houden met servicekosten. Dit komt omdat je automatisch lid wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex. De VvE behartigt de gezamenlijke belangen van de appartementseigenaren en zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Reservefonds onderhoud bij de VvE van jouw appartement

Het is verplicht voor VvE’s om een reservefonds te hebben voor het financieren van groot onderhoud aan het appartementsgebouw. Dit moet minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw zijn. Dit is ook iets om rekening mee te houden.

Meer weten? Maak een afspraak

Ben je van plan een appartement te kopen en wil je een hypotheekadviseur die met je meedenkt? Niet alleen over de hoogte van je hypotheek, maar ook over servicekosten en de splitsingsakte? Kom dan eens langs bij Freek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 augustus 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging van Freek bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.