Betaal niet te veel belasting; controleer de WOZ-beschikking

Of je nu al een woning hebt of van plan bent er een te kopen: de WOZ-waarde is heel belangrijk voor de hoogte van je woonlasten. Freek vertelt je er meer over.

WOZ-beschikking: de marktwaarde van jouw huis

Heb je een eigen huis? Dan krijg je binnenkort van de gemeente de nieuwe WOZ-beschikking toegestuurd. Dit is de marktwaarde van jouw woning, op basis waarvan jij (gemeentelijke) belasting betaalt. Een belangrijk meetpunt dus, want als de gemeente de prijs van jouw huis te hoog inschat, betaal je meer belasting dan nodig is. Ook een te lage WOZ-waarde is niet altijd gunstig; bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen of een tweede hypotheek wilt afsluiten.

Hoe weet je of de WOZ-waarde klopt?

De gemeente bepaalt de waarde van jouw huis op basis van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Klinkt logisch, maar twee op het oog vrijwel dezelfde huizen, met een vergelijkbare woonoppervlakte en perceel zijn niet vanzelfsprekend evenveel waard. Denk maar aan eventueel achterstallig onderhoud of de aanwezigheid van bijvoorbeeld een luxe keuken of badkamer. De gemeente heeft deze informatie niet altijd paraat en dus is het waardeoordeel niet 100% waterdicht.

WOZ-waarde niet reëel? Maak bezwaar

Het is dan ook belangrijk dat je zelf onderzoekt of de WOZ-waarde reëel is. Je hebt waarschijnlijk wel een redelijk goed beeld van de waarde van je huis én je kunt navragen met welke andere woningen de gemeente die van jou heeft vergeleken. Kom je tot de conclusie dat de WOZ-waarde echt niet klopt? Dan kun je bezwaar maken. Dat kan je vaak veel geld schelen, maar het kan je ook een korting op je hypotheekrente kosten dus let goed op! Op de website van jouw gemeente staat hoe je bezwaar kunt maken. Wacht hier niet te lang mee: binnen zes weken moet jouw bezwaarschrift bij de gemeente op de mat liggen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 januari 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons een vestiging bij jouw in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.