Betaal niet te veel belasting; controleer de WOZ-beschikking

Of je nu al een woning hebt of van plan bent er een te kopen: de WOZ-waarde is heel belangrijk voor de hoogte van je woonlasten. Freek vertelt je er meer over.

WOZ-beschikking: de marktwaarde van jouw huis

Heb je een eigen huis? Dan krijg je binnenkort van de gemeente de nieuwe WOZ-beschikking toegestuurd. Dit is de marktwaarde van jouw woning, op basis waarvan jij (gemeentelijke) belasting betaalt. Een belangrijk meetpunt dus, want als de gemeente de prijs van jouw huis te hoog inschat, betaal je meer belasting dan nodig is. Ook een te lage WOZ-waarde is niet altijd gunstig; bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen of een tweede hypotheek wilt afsluiten.

Hoe weet je of de WOZ-waarde klopt?

De gemeente bepaalt de waarde van jouw huis op basis van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Klinkt logisch, maar twee op het oog vrijwel dezelfde huizen, met een vergelijkbare woonoppervlakte en perceel zijn niet vanzelfsprekend evenveel waard. Denk maar aan eventueel achterstallig onderhoud of de aanwezigheid van bijvoorbeeld een luxe keuken of badkamer. De gemeente heeft deze informatie niet altijd paraat en dus is het waardeoordeel niet 100% waterdicht.

WOZ-waarde niet reëel? Maak bezwaar

Het is dan ook belangrijk dat je zelf onderzoekt of de WOZ-waarde reëel is. Je hebt waarschijnlijk wel een redelijk goed beeld van de waarde van je huis én je kunt navragen met welke andere woningen de gemeente die van jou heeft vergeleken. Kom je tot de conclusie dat de WOZ-waarde echt niet klopt? Dan kun je bezwaar maken. Dat kan je vaak veel geld schelen, maar het kan je ook een korting op je hypotheekrente kosten dus let goed op! Op de website van jouw gemeente staat hoe je bezwaar kunt maken. Wacht hier niet te lang mee: binnen zes weken moet jouw bezwaarschrift bij de gemeente op de mat liggen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 januari 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons een vestiging bij jouw in de buurt.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?