Bodem lage hypotheekrente bereikt

Als we hypotheekverstrekkers moeten geloven, is de lage hypotheekrente binnenkort verleden tijd. Het lijkt erop dat de hypotheekrente weer snel gaat stijgen.

Deskundigen genuanceerder

Normaal gesproken volgt de hypotheekrente de kapitaalmarktrente. Als we kijken naar de rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, blijkt dat die sinds december van 0,38 procent is gestegen naar 0,78 procent. Toch kijken sommige deskundigen er genuanceerder naar. Zo vertelt Joppe Smit van IG&H Consulting aan BNR dat obligatie een goede indicator is, maar hij verwacht nog geen hele sterke stijging als je kijkt naar de verwachtingen voor de rest van het jaar.

Invloed op woningmarkt

Als de hypotheekrente inderdaad oploopt, gaan we dat dan ook terugzien op de woningmarkt? Volgens Smit houdt de krapte op de woningmarkt voorlopig nog wel aan. Ook denkt hij dat de prijzen blijven oplopen. Wel verwacht hij dat het aantal huizen dat wordt verkocht wat gaat afnemen. ‘Maar eerlijk gezegd denk ik dat dat eerder komt doordat de instroom van starters steeds lager is dan dat die rente daarop een dempend effect heeft’, aldus Smit.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 19 februari 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je weten wat de huidige stand is van de hypotheekrente?

En wat dit betekent voor jouw hypotheeksituatie? Neem contact op met Freek! Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.