De belastingaangifte: welke kosten voor de eigen woning zijn aftrekbaar?

Het is weer tijd voor de belastingaangifte! Tussen 1 maart en 1 mei kun je verschillende kosten voor je eigen woning aftrekken. Maar om welke kosten gaat het? En waar moet je met een eigen huis op letten als je belastingaangifte doet? Freek legt het uit!

Hypotheekrenteaftrek

Bij een koopwoning voor eigen bewoning mag je de betaalde rente over je hypotheek in box 1 aftrekken, de zogenoemde hypotheekrenteaftrek. Dit is de rente die je jaarlijks voor je eigen woning aan de geldverstrekker betaalt. Hoeveel rente dit precies is geweest, staat op de jaaropgave van de geldverstrekker. Dit is per leningdeel gespecificeerd. Houd er rekening mee dat je wel aan bepaalde voorwaarden moet doen om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek.

Eigenwoningforfait

Bij de belastingaangifte kom je ongetwijfeld de term ‘eigenwoningforfait’ tegen. Veel mensen weten niet wat deze term inhoudt. En dat is helemaal niet zo gek, want bij de belastingaangifte wordt dit onderdeel automatisch door het systeem ingevuld. Het systeem doet dit aan de hand van de WOZ-waarde. Als je aangifte doet over 2018, neemt het systeem de WOZ-waarde die op 1 januari 2017 is vastgesteld en niet op 1 januari 2018. Op basis van dit bedrag wordt je eigen woningforfait berekend.

Hypotheekkosten

Heb je afgelopen jaar een hypotheek afgesloten? Dan mag je verschillende kosten aftrekken. Het gaat om:

 • Advies- en bemiddelingskosten;
 • NHG kosten;
 • Taxatiekosten;
 • Notariskosten voor de hypotheekakte (niet voor de leveringsakte!);
 • Bereidstellingsprovisie;
 • Boeterente;*
 • Bouwrente die in rekening zijn gebracht na het tekenen van de koopakte, maar voor het tekenen van de hypotheekakte;
 • Kosten voor het afsluiten van je nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot.

*Wist je dat een boeterente soms voordelig kan zijn? Je leest hier waarom.

Erfpacht

Als je woning op grond staat die je huurt van de gemeente, dan betaal je erfpacht. Deze kosten – ook wel canon genoemd – betaal je per maand of jaar en mag je van je belastbaar inkomen aftrekken. De afkoopsommen voor de erfpacht zijn niet aftrekbaar.

Rijksmonument

Woon je in een rijksmonument? Dan heb je ongetwijfeld te maken met onderhoud. Van de kosten die je hiervoor maakt, mag je over 2018 nog 80 procent aftrekken. Vanaf 2019 zijn deze kosten niet meer aftrekbaar, maar dan kun je wel subsidie aanvragen voor het onderhoud. Heb je al subsidie gekregen voor het onderhoud? Dan moet je deze eerst van de kosten aftrekken. Overigens zijn niet alle kosten voor een rijksmonument aftrekbaar. Hierbij moet je denken aan klein onderhoud en verbeteringen aan het pand.

Geplaatst

 • Freek Hypotheek
 • 4 april 2019

Situatie

 • Algemeen

Meer weten of aftrekbare kosten?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.