De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde op 21 juli de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente met een variabele rente. Die rentes zijn na de aankondiging vrijwel direct verhoogd met eveneens 0,5 procentpunt. Waarom nam de ECB deze beslissing? En welke gevolgen heeft de rentestijging voor jouw hypotheek? Freek legt het uit.

Waarom een rentestijging?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde op 21 juli de korte rente met 0,5 procentpunt. Dat lijkt weinig, maar het is een ongekend grote stap in één keer. De laatste keer dat de ECB dat deed, was tijdens de financiële crisis van 2008/2009. Met deze renteverhoging wil de ECB de economie wat afremmen en de inflatie verlagen. De inflatie is namelijk hoog in Nederland (net als in veel andere Europese landen). Dat wil zeggen dat de prijzen flink stijgen. En hoe duurder alles wordt, hoe minder je kunt doen met je geld. Die aanhoudende prijsstijging wil de ECB een halt toe roepen. Dat kan door de rente te verhogen. Een hogere rente maakt het namelijk duurder om geld te lenen. Als mensen en bedrijven minder kunnen lenen, geven ze ook minder geld uit. De vraag neemt daardoor af. Met als gevolg dat de prijzen minder hard stijgen waardoor de inflatie afneemt.

Gevolgen van de rentestijging voor de hypotheekrente

Dan naar jouw hypotheek. De renteverhoging door de ECB betekent niet per se dat ook de hypotheekrentes stijgen. De ECB heeft namelijk de korte rente verhoogd. Terwijl de hypotheekrente van de langere rentevaste periodes (o.a. 10, 20 en 30 jaar rentevast) vooral meebeweegt met de rente op de kapitaalmarkt (de lange rente, met een looptijd vanaf 2 jaar). Na een periode van forse stijging van de lange(re) rente, zien we de laatste weken weer een lichte daling van die rentevaste periodes.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 augustus 2022

Situatie

  • Algemeen

Meer weten over de gevolgen van de stijgende hypotheekrente?

Neem dan contact op met Freek. We beantwoorden je vragen graag.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.