De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde op 21 juli de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente met een variabele rente. Die rentes zijn na de aankondiging vrijwel direct verhoogd met eveneens 0,5 procentpunt. Waarom nam de ECB deze beslissing? En welke gevolgen heeft de rentestijging voor jouw hypotheek? Freek legt het uit.

Waarom een rentestijging?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde op 21 juli de korte rente met 0,5 procentpunt. Dat lijkt weinig, maar het is een ongekend grote stap in één keer. De laatste keer dat de ECB dat deed, was tijdens de financiële crisis van 2008/2009. Met deze renteverhoging wil de ECB de economie wat afremmen en de inflatie verlagen. De inflatie is namelijk hoog in Nederland (net als in veel andere Europese landen). Dat wil zeggen dat de prijzen flink stijgen. En hoe duurder alles wordt, hoe minder je kunt doen met je geld. Die aanhoudende prijsstijging wil de ECB een halt toe roepen. Dat kan door de rente te verhogen. Een hogere rente maakt het namelijk duurder om geld te lenen. Als mensen en bedrijven minder kunnen lenen, geven ze ook minder geld uit. De vraag neemt daardoor af. Met als gevolg dat de prijzen minder hard stijgen waardoor de inflatie afneemt.

Gevolgen van de rentestijging voor de hypotheekrente

Dan naar jouw hypotheek. De renteverhoging door de ECB betekent niet per se dat ook de hypotheekrentes stijgen. De ECB heeft namelijk de korte rente verhoogd. Terwijl de hypotheekrente van de langere rentevaste periodes (o.a. 10, 20 en 30 jaar rentevast) vooral meebeweegt met de rente op de kapitaalmarkt (de lange rente, met een looptijd vanaf 2 jaar). Na een periode van forse stijging van de lange(re) rente, zien we de laatste weken weer een lichte daling van die rentevaste periodes.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 augustus 2022

Situatie

  • Algemeen

Meer weten over de gevolgen van de stijgende hypotheekrente?

Neem dan contact op met Freek. We beantwoorden je vragen graag.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.