De Freek van Oranje Troonblog

Op het moment dat we dit schrijven, is de troonrede net uitgesproken. We vertellen je in dit troonblog hoe het kabinet op het gebied van ‘wonen’ naar de nabije toekomst kijkt. En wat we daarvan gaan merken op de woningmarkt in het algemeen en voor jouw hypotheek in het bijzonder.

Meer woningen

In 2021 investeert het kabinet opnieuw in de woningmarkt, om starters en huurders meer kans op een betaalbare woning te geven. Investeringen van totaal € 150 miljoen dienen 15.000 tot 25.000 woningen op te leveren. Maar deze kunnen alleen gebouwd worden als er oplossingen komen voor het stikstofprobleem. Tot 2030 stelt het kabinet daarom jaarlijks € 100 miljoen beschikbaar om die problemen weg te nemen. Het kabinet gaat bovendien actief op zoek naar grond die geschikt is voor woningbouw. Tot nu toe ligt dat in handen van gemeenten en projectontwikkelaars.

Tijdelijke vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Starters op de woningmarkt worden de komende vijf jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voor alle duidelijkheid: ‘starters’ zijn in dit geval mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, die een huis kopen en daar zelf in gaan wonen. Daarbij geldt dat de datum van overdracht leidend is. Dat betekent dat als je nu koopt en op 2 januari de akte passeert, je óók recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting geniet. Bovendien blijkt uit de toelichting op de wet dat ook jonge doorstromers als starters worden gezien, als zij niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.

Lees hier het complete verhaal over de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters. Plus ons commentaar op deze maatregel. Heb je net gekocht en vraag je je af wat je nu het beste kan doen? Vraag Freek!

Minder concurrentie van particuliere beleggers

Starters ondervinden op de woningmarkt concurrentie van particuliere beleggers, die panden opkopen voor woningverhuur. Om deze concurrentie tegen te gaan, gaat de overdrachtsbelasting omhoog naar 8%, voor mensen die een huis kopen en daar niet zelf in gaan wonen. Dat geldt ook voor mensen die een huis voor hun kinderen kopen.

Perspectief voor alle generaties

Tot besluit van de troonrede wordt gesteld dat “onze belangrijkste zekerheid is dat Nederland economisch, sociaal en mentaal steeds veerkracht toont”. De opdracht voor dit nieuwe parlementaire jaar is dan ook kijken naar de toekomst en blijven werken aan perspectief voor alle generaties. Die opdracht deelt Freek Hypotheek van harte!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 18 september 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek of het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters? Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.