De gevolgen van de afbouw van de hypotheekrenteaftrek

De gloriedagen van oneindig profijt van de hypotheekrenteaftrek zijn voorbij. Iedereen mag nog maximaal 30 jaar gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. De gevolgen hiervan komen nu in zicht. Want als gevolg van deze veranderde regelgeving krijgen over 10 jaar de eerste Nederlanders te maken met het vervallen van hun hypotheekrenteaftrek. En dat heeft impact!

Maximaal 30 jaar

Sinds 2013 heb je als je een nieuwe hypotheek afsluit of je hypotheek verhoogt, alleen recht op de populaire renteaftrek als je je hypotheek in 30 jaar aflost. Dat kan via twee hypotheekvormen: de annuïtaire hypotheek en de lineaire hypotheek (hier lees je wat het verschil is tussen beide). Die periode van 30 jaar geldt ook voor hypotheken die afgesloten zijn vóór 2013. Dateert jouw hypotheek van vóór 1 januari 2001, dan start de termijn van 30 jaar op 1 januari 2001. Behoor je tot deze groep, dan betekent dat dat je vanaf 1 januari 2031 geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat lijkt ver weg, maar 10 jaar is zo voorbij.

Wat zijn de gevolgen als jouw hypotheekrenteaftrek vervalt?

Is jouw hypotheek na 30 jaar nog niet (volledig) afgelost, dan kan je hypotheek gewoon doorlopen. Alleen vervalt het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Je bruto maandlasten (aflossing + hypotheekrente) worden daarmee gelijk aan je netto maandlasten (aflossing + hypotheekrente – hypotheekrenteaftrek). Je maandelijkse kosten gaan dus omhoog. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen en van de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt.

Regeren is vooruitzien

Het verschil kan oplopen tot honderden euro’s per maand. De vraag is of je dan je hypotheeklasten nog kunt dragen. De eerste geldverstrekker heeft al aangekondigd om rekening te gaan houden met de stijging van de maandelijkse lasten bij mensen bij wie de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen per 2031. Hogere lasten kan betekenen dat je minder kunt lenen. Daarom vinden we het belangrijk om ruim op tijd met je te kijken wat de gevolgen zijn als jouw hypotheekrenteaftrek komt te vervallen. Past de hypotheek die je nu hebt dan nog bij de veranderde omstandigheden? Freek zoekt het met je uit. Want je wilt natuurlijk niet financieel in de knel komen straks.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 maart 2021

Situatie

  • Algemeen

Dateert jouw hypotheek van vóór 1 januari 2001? Check dan nu je hypotheekrenteaftrek!

Maak een afspraak bij een Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.