De hypotheekrente stijgt, wat nu?

De hypotheekrente is sinds het begin van dit jaar opvallend gestegen. Was de gemiddelde rente voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar in januari nog 1,92%, nu is die al ruim 0,5 procentpunt hoger. Deze toename heeft flinke impact. Freek blikt vooruit.

Het effect van een stijging van 0,5 procentpunt

De hypotheekrente stijgt met telkens kleine stappen. Maar een stijging van 0,5 procentpunt tikt op een groot bedrag zoals een hypotheeklening aardig aan. Ter illustratie: met een hypotheek van € 325.000 ben je bijvoorbeeld ieder jaar € 1.625 euro meer kwijt aan je hypotheek. Dat is toch een serieus bedrag. Daarbij is het goed om je te realiseren dat een hogere rente ook betekent dat je minder kunt lenen. Bij het bepalen van de hoogte van je lening kijken geldverstrekkers immers onder andere naar inkomen én rente.

Gaat de hypotheekrente verder stijgen?

Dat is natuurlijk de grote vraag. De hypotheekrente beweegt meestal mee met de rente op staatsleningen. Die rente is aan het stijgen – en de hypotheekrente ook. Ook de toenemende inflatie zorgt voor hogere rentes. Tegelijkertijd zijn er ook factoren die de stijging van de hypotheekrente af kunnen remmen. Door de oorlog in Oekraïne, die ook invloed heeft op de financiële markten, zijn banken momenteel bijvoorbeeld wat terughoudend in het verhogen van de rente. Daarnaast is de concurrentie op de hypotheekmarkt nog steeds groot. Omdat alle spelers zoveel mogelijk klanten willen binnenhalen, zijn ze voorzichtig met het verhogen van hun tarieven. Er zijn dus nogal wat krachten die spelen rond de hypotheekrente.

Run op hypotheken

Of, en zo ja hoe sterk de hypotheekrente door zal stijgen, is dus onzeker. Veel mensen wachten een eventuele verdere stijging van de hypotheekrente niet af en besluiten om hun hypotheek over te sluiten. In januari en februari deed een recordaantal mensen dat. In deze twee maanden waren er maar liefst 47% meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde twee maanden vorig jaar. Het grootste deel hiervan bestond uit aanvragen voor het oversluiten van een hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek.

Extra meevaller: lagere afkoopkosten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek vervroegd aflost en bij een andere hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheek afsluit. Omdat je eerder aflost dan je afgesproken had met je geldverstrekker, moet je in veel gevallen afkoopkosten betalen. Hoe hoog die kosten zijn, is onder andere afhankelijk van het verschil tussen de rente die je nu betaalt en de rente waartegen je je hypotheek oversluit. Als de rente stijgt, wordt het verschil tussen deze twee rentes kleiner. Daarmee hoef je minder afkoopkosten te betalen. Bij het oversluiten moet je immers ook kijken wat het kost om je hypotheek over te sluiten.Lagere afkoopkosten kunnen het oversluiten wellicht net wat aantrekkelijker maken.

Wel of niet je hypotheek oversluiten nu?

De stijgende rente zet veel mensen aan het denken: zal ik toch gaan oversluiten voordat de hypotheekrente echt doorstijgt? Wat is wijsheid? Dat is heel begrijpelijk. Er spelen immers veel factoren een rol. De lagere afkoopkosten maken het weer goedkoper om je hypotheek over te sluiten. Het zijn allemaal overwegingen om mee te nemen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Kom dan langs bij Freek. We rekenen tot op de euro nauwkeurig voor je uit of jij geld kunt besparen door het oversluiten van je hypotheek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 22 maart 2022

Situatie

  • Algemeen

Wil je weten wat je hypotheek oversluiten jou oplevert?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.