De top 5 meest gestelde hypotheekvragen

Een huis kopen is ontzettend leuk, maar ook spannend. Het is zo ongeveer de duurste uitgave die je in je hele leven aan gaat. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt. Freek zet de vijf meest gestelde vragen over hypotheken voor je op een rij.

Vraag 1: Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Als je een hypotheek wilt afsluiten, dan kijkt Freek naar jouw financiële situatie: die van nu, maar ook in de toekomst. Heb je bestaande betalingsverplichtingen, zoals een studielening of een private leasecontract? Of ben je gescheiden en betaal/ontvang je partneralimentatie? Dat wordt meegenomen in het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Je maximale hypotheek is ook afhankelijk van de waarde van de woning die je wilt kopen. Als de taxatiewaarde van de woning op €250.000 ligt, dan mag je ook maximaal €250.000 lenen. Overigens zijn er wel uitzonderingen. Als je de woning gaat verduurzamen of verbouwen kun je dat vaak grotendeels financieren, omdat de waarde stijgt door woningverbetering.

Vraag 2: Hoeveel eigen geld heb ik nodig bij het kopen van een woning?

De maximale lening die je kunt krijgen, is de marktwaarde van de woning. Die waarde wordt onafhankelijk bepaald door een taxateur. De bijkomende kosten die je betaalt voor verwerving en financiering, kun je meestal niet meefinancieren in je hypotheek. Als je een huis koopt van €200.000 en het huis heeft dezelfde marktwaarde, dan komen de kosten koper uit rond €10.000 (incl. de kosten voor NHG). Heeft de woning een taxatiewaarde van €204.000? Dan mag je €4.000 besteden aan de kosten koper. De overige €6.000 betaal je uit eigen middelen.

Vraag 3: Wat betekent kosten koper eigenlijk?

De kosten koper zijn extra kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Bij het kopen van bestaande bouw moet je denken aan taxatiekosten van de woning, de kosten voor een hypotheekadviseur, de notaris en overdrachtsbelasting van 2 procent. Over het algemeen bedragen de kosten koper ongeveer 5 procent van de koopsom als met NHG wordt gefinancierd. Kan er niet met NHG worden gefinancierd? Dan bedragen de kosten koper ongeveer 3,5 procent. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan zijn alleen de kosten voor de hypotheekadviseur, de notaris en eventueel NHG van toepassing.

Vraag 4: Hoe lang kan ik het beste mijn rente vastzetten?

Dat is een persoonlijke keuze en voor iedereen geldt dus iets anders. Zekerheid en betaalbaarheid spelen in ieder geval (nu en in de toekomst) een belangrijke rol. De rente is historisch laag, waarmee je je lasten voor een lange periode tegen de laagste rente ooit kunt vastzetten. Freek merkt dat veel kopers hier behoefte aan hebben. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een mix van twee of meer verschillende periodes? Je kunt bijvoorbeeld de ene helft 10 jaar vastzetten en de andere helft 20 jaar. Freek levert altijd maatwerk dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Vraag 5: Hoe los ik mijn hypotheek weer af?

Als je voor de eerste keer een huis koopt, dan moet je de hypotheek binnen 30 jaar aflossen. Omdat je aflost, krijg je ook hypotheekrenteaftrek. Met een lineaire of annuïteitenhypotheek los je elke maand een deel van je hypotheek af. Hierdoor neemt je schuld af. Een annuïteitenhypotheek van €200.000 verlaag je in vijf jaar naar zo’n €175.000. Heb je een lineaire hypotheek? Dan los je iets sneller af. Na vijf jaar is het resterende bedrag nog circa €167.000. De lagere hypotheek maakt het doorstromen naar een andere woning in de toekomst een stuk makkelijker.

Lees hier meer over het verschil tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 22 augustus 2019

Situatie

  • Algemeen

Heb jij een andere vraag?

Neem dan gerust contact op met Freek Hypotheek bij jou in de buurt voor persoonlijk advies.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.