De voordelen van kleiner gaan wonen

Kleiner gaan wonen: voor de een is het noodzaak, voor de ander een bewuste keuze. Maar een kleinere woning heeft zeker zijn voordelen. Ben je 57 jaar of ouder? Dan zijn er steeds meer mogelijkheden voor een passende hypotheek als je besluit om naar een kleinere woning te verhuizen.

Kleiner gaan wonen is goedkoper

Een belangrijke reden om kleiner te gaan wonen is dat het in veel gevallen simpelweg voordeliger is. Een kleinere woning vergt minder onderhoud en vaak is ook de tuin (als die er al is) minder bewerkelijk. Zeker als je nu redelijk groot woont, kan het een opluchting zijn als je daar minder tijd en geld aan hoeft te besteden. Daarnaast zijn ook de maandlasten van je hypotheek meestal lager. Hierdoor hou je meer geld over om andere leuke dingen van te doen, zoals reizen of misschien zelfs wel minder werken.

Een droom die uitkomt

Kleiner gaan wonen hoeft zeker geen ‘achteruitgang’ te betekenen. Veel mensen dromen al langer van wonen in een huisje in de natuur, op een woonboot of in een Tiny House. Tiny Houses, vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, worden steeds populairder. Je woont er relatief goedkoop én je ecologische voetafdruk is minimaal. Zeker als je minder ruimte nodig hebt, zijn dit aantrekkelijke mogelijkheden. Klein maar fijn!

Profiteer van de overwaarde

Wil je kleiner gaan wonen en heb je nu een koophuis? Dan is de kans groot dat je overwaarde hebt op je woning. Dat geld kun je gebruiken voor de aankoop van je kleinere woning. Hierdoor hoef je minder te lenen en dalen je maandlasten nog eens extra. Sommige mensen houden hier een leuk bedrag aan over. Dit kun je natuurlijk uitgeven, maar je kunt het ook op een andere manier gebruiken, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen.

Kleiner gaan wonen als 57-plusser

Minder ruimte nodig hebben als je kinderen het huis uit zijn, geen zin meer hebben in veel onderhoud aan een groter huis of alvast voorsorteren op het ouder worden? Steeds meer 57-plussers besluiten om kleiner te gaan wonen. Het goede nieuws daarbij is dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor een zogeheten seniorenhypotheek. Ondanks dat het inkomen op de AOW-leeftijd verandert, lukt het tegenwoordig wél om een goede hypotheek te krijgen als je 57 jaar of ouder bent. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden een hypotheek met NHG krijgen. Ook zijn er steeds meer banken die ruimere leenmogelijkheden hebben voor 57-plussers. We vertellen je er graag over.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 8 augustus 2021

Situatie

  • Met pensioen

Wil je weten wat kleiner gaan wonen betekent voor jouw hypotheek?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]