De meest voorkomende ontbindende voorwaarden

Wanneer je op het punt staat om een huis te kopen, is het verleidelijk om niet te moeilijk te doen met allerlei ontbindende voorwaarden. In de huidige markt heeft de verkoper tenslotte genoeg andere potentiële kopers. Toch is het belangrijk goed na te denken over de ontbindende voorwaarden, ze kunnen je behoeden voor financiële problemen.

Na het tekenen van een voorlopig koopcontract kan je de eerste drie werkdagen zonder reden van de koop afzien. Daarna loop je het risico op een boete van tien procent van de koopprijs, wat een flinke financiële tegenvaller kan zijn. Wanneer er ontbindende voorwaarden in het contract staan, kan je op basis van die voorwaarden zonder boete afzien van de koop. Ze beschermen jou dus als koper. We bespreken de vijf meest voorkomende.

Voorbehoud van NHG

Wil je profiteren van de voordelen van een hypotheek met NHG? Neem dit op in de voorwaarden! Zo kom je toch nog onder de koop uit, wanneer de bank of stichting de aanvraag afwijst.

Voorbehoud van financiering

In veel gevallen is de koop niet mogelijk wanneer je hypotheek wordt afgewezen. Met financiering onder voorbehoud kun je boetevrij afzien van de koop. Let er wel op dat de koper als voorwaarde kan stellen dat je minimaal van twee geldverstrekkers een afwijzing moet hebben ontvangen.

Bouwkundig voorbehoud

Met een bouwkundig voorbehoud geef je aan wat de herstelwerkzaamheden maximaal mogen zijn. Blijkt uit de bouwkundige keuring dat de kosten hoger liggen, dan kan je zonder boete afzien van de koop. Zo kan het dus nooit gebeuren dat een renovatie veel duurder uitpakt dan gedacht. Toch voeren veel kopers tegenwoordig geen bouwkundige keuring uit, om een aantrekkelijkere partij te zijn voor de verkoper.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning (No-Risk clausule)

Wanneer je je eigen woning nog niet hebt verkocht, kan je met dubbele woonlasten zitten. Wanneer je dit niet kan veroorloven, biedt de No-Risk clausule uitkomst. Met deze clausule kan de koop alsnog ontbonden worden wanneer de woning niet binnen de afgesproken termijn wordt verkocht.

Voorbehoud akkoord gemeente

Van een winkelpand kan je niet zomaar een woning maken, zolang het bestemmingsplan dat niet toelaat. Ook voor drastische verbouwingen heb je akkoord nodig van de gemeente. Met voorbehoud op akkoord met de gemeente dek je jezelf vast in, mochten je plannen niet doorgaan door de gemeente.

Dit zijn de vijf meest voorkomende voorwaarden, maar er zijn er nog meer. Blijf in ieder geval logisch nadenken welke voor jou relevant zijn. Een bouwkundige keuring hoeft bijvoorbeeld niet per se bij een relatief nieuw huis. Laat je niet opjagen door de verkopende partij en maak een bewuste keuze.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 29 januari 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Heb jij al goed nagedacht over je ontbindende voorwaarden? Check het snel met Freek!

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.