Deze veranderingen staan op stapel voor woningmarkt in 2020

Er staan weer verschillende veranderingen op stapel voor de woningmarkt in 2020. Freek zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Verlaging eigenwoningforfait

Om woningeigenaren tegemoet te komen, heeft het kabinet besloten de percentages voor het eigenwoningforfait naar beneden aan te passen. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Het percentage is afhankelijk van de waarde van je woning. In 2020 gaan deze percentages naar beneden.

Tweeverdieners krijgen hogere hypotheek

Werken je partner en jij allebei? Dan kunnen jullie in 2020 op basis van jullie gezamenlijke inkomen een hogere hypotheek krijgen. Dit jaar wordt het laagste inkomen nog voor 70% meegeteld, maar volgend jaar wordt dat 80%. Ook in 2020 blijft de hoogte van de hypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning, tenzij je energiebesparende maatregelen neemt. In dat geval mag je maximaal 106% lenen.

Starters krijgen hulp van kabinet

Voor starters is het momenteel erg lastig om een betaalbare woning te vinden. Daarom trekt het kabinet twee miljard euro uit om hen en middeninkomens te helpen. Met dit geld worden meer betaalbare woningen gebouwd.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd. Het tarief waartegen de hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht is nu nog 49%, volgend jaar daalt dit naar 46%. In 2021 daalt het verder naar 43%, in 2022 naar 40% en in 2023 naar 37,05%. Hierdoor daalt het belastingvoordeel voor jou als woningeigenaar en stijgen jouw woonlasten.

Verlaging Hillen-aftrek

Als je geen of een kleine hypotheekschuld hebt (lees: als je eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten van je woning), dan heb je recht op een extra aftrekpost. Dit is geregeld in de Wet Hillen. Vanaf dit jaar wordt de aftrekpost in dertig jaar helemaal afgebouwd. Elk jaar daalt dit percentage met 3 1/3% per jaar; in 2020 daalt het percentage naar 93 1/3%.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 oktober 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.