Deze zomer: hoge temperatuur, lage rente!

De hypotheekrente staat al jaren historisch laag. Dat is leuk als je een huis koopt of wanneer de rentevaste periode afloopt. Veel mensen zitten nog steeds vast aan een oude, hoge rente. Maar sinds kort is het makkelijker om daar onderuit te komen. Ga daarom met Freek voordelig de zomer in!

Hoe werkt het?

Er zijn twee manieren om toch van de lage rente te profiteren, ook al zit je nu nog vast aan een hoger percentage. Oversluiten is het meest eenvoudig. Maar als je bij je huidige bank wilt blijven, dan kan je kiezen voor ‘rentemiddelen’. En sinds kort zijn beide opties door een wetswijziging nog goedkoper geworden ook!

Oversluiten van je hypotheek

Dit komt het meest voor. Je sluit een nieuwe hypotheek af tegen een lagere rente. Daarmee los je in één keer je oude, dure hypotheek af. Je betaalt je ‘oude’ bank wel een boete. Maar zo lang de boete lager is dan wat je door de gunstige rente bespaart, is het interessant! Bovendien, banken rekenden flinke boetes, maar sinds een tijdje mag de boete niet hoger zijn dan het bedrag dat de bank misloopt als je vertrekt. Dat maakt dat deze optie er een stuk ‘zonniger’ uitziet.

Rentemiddelen

Als je bij je huidige bank wilt (of moet) blijven, dan is rentemiddelen een idee. Simpel gesteld ga je met je bank om tafel om een nieuwe, lagere rente af te spreken plus een nieuwe, lange rentevaste periode. Ook nu geldt dat de boete niet hoger mag zijn dan het bedrag dat de bank misloopt als je vertrekt. Rentemiddelen is vaak wel wat duurder dan oversluiten. Maar oversluiten kan niet altijd. Bijvoorbeeld omdat je pas voor jezelf begonnen bent en je vaste baan hebt opgezegd. Of omdat je net met pensioen bent gegaan. Daarom nog één idee van onze kant: organiseer een zomer-BBQ, wie weet waar dat toe leidt!

Hoe lang zet je de rente vast?

Kies je voor 1, 5, 10 of 20 jaar vast? Dat hangt af van het verschil in rentepercentage en de risico’s die je loopt na afloop van de rentevaste periode. Want wat worden de lasten als de rente na 10 jaar met 2% is gestegen? Freek vertelt je alles over de risico’s en verschillen. Bekijk ook onze video: voor welke rentevaste periode kies je bij de lage hypotheekrente?

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 juli 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies over oversluiten of rentemiddelen?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.