Dit is een starterslening

Wanneer je voor het eerst een woning wilt kopen, maar je inkomen niet toereikend genoeg is voor je hypotheek, kan je in aanmerking komen voor een starterslening. Deze lening is in het leven geroepen om starters een extra duwtje in de rug te geven. Op deze manier wordt het voor hen makkelijker om de woningmarkt te betreden. Maar wat is het precies en hoe kom je ervoor in aanmerking? Freek vertelt het je.

Dit is de starterslening

De starterslening is een extra lening als aanvulling op je hypotheek, waardoor je nét wel die woning kan kopen die je anders had moeten laten gaan. Het is een lening die door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse (SVn) in samenwerking met de gemeente en provincie wordt verstrekt.

Hoe werkt het?

Wanneer je gebruik wilt maken van de starterslening, bestaat de financiering van je woning uit twee onderdelen: een normale hypotheek die je hebt afgesloten bij de bank en de starterslening. Deze lening sluit je af bij het SVn. Het heeft een rentevaste periode van 15 jaar en een looptijd van maximaal 30 jaar.

De eerste drie jaar betaal je over deze lening geen rente of aflossing. Na drie jaar ga je dit in principe wel betalen. Je kunt na drie jaar ook een hertoets aanvragen als je inkomen nog niet toereikend genoeg is om de rente en aflossing te betalen.

Een voordeel van deze lening is ook dat je, net als bij je gewone hypotheek, de rente van de belasting kunt aftrekken. Bekijk hier ook de andere aftrekbare posten voor de belastingaangifte.

Belangrijk om te weten

Iedere gemeente stelt andere eisen en voorwaarden. Een paar eisen zijn wel gelijk. Zo moet je natuurlijk starter zijn op de woningmarkt. Daarbij is belangrijk om te weten dat de lening alleen met NHG kan worden afgesloten. Let ook op dat de maximale hoogte van meerdere factoren afhankelijk is. Wanneer een gemeente maximaal 30.000 euro wil verstrekken, betekent dit niet dat je dat ook krijgt.

Niet iedere gemeente biedt de starterslening aan. Welke gemeenten dit wel doen, kun je hier vinden.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 5 december 2019

Situatie

  • Eerste woning

Wil je graag persoonlijk advies?

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor de starterslening in jouw gemeente? Maak dan een afspraak met Freek bij jou in de buurt!

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.