Dubbele woonlasten: wie durft het risico aan?

Stel je wilt verhuizen. Zou je al een nieuw kopen als je huidige woning nog niet verkocht is? Uit onderzoek van Munt Hypotheken blijkt dat ongeveer een kwart van de mensen die vraag met ‘ja’ beantwoordt. Bij mensen die in de stad wonen is het percentage 29%, bij mensen in dorpen 22%.

Dubbele woonlasten

Natuurlijk wil iedereen graag dubbele woonlasten voorkomen, maar het risico op dubbel woningbezit wordt steeds kleiner. Zeker in de grote steden. Een overgrote meerderheid van 83% geeft aan dat hij of zij verwacht dat de eigen woning sneller verkocht zou zijn dan vijf jaar geleden. Naarmate de leeftijd stijgt, durven de respondenten het risico op dubbele woonlasten echter minder aan. Onder jongeren tot 30 jaar zou 32% een nieuw huis kopen zonder de huidige woning verkocht te hebben, onder 60-plussers is dit 21%.

Druk om snel te beslissen

Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de Nederlanders overweegt om eerder een nieuwe woning te kopen vanwege de stijgende huizenprijzen en de oplopende hypotheekrente. Deze groep voelt een grote druk om snel een beslissing te nemen over de aankoop van een huis. Vooral jongeren tot 30 jaar voelen zich door de concurrentie op de huizenmarkt gedwongen om snel een beslissing te nemen

Stijgt de hypotheekrente?

Mensen voelen druk door de verwachting dat de hypotheekrente gaat stijgen. Is dat ook zo? Voorlopig valt het mee. Moneyview doet maandelijks onderzoek naar de ontwikkelingen en concludeerde dat in de maand mei de hypotheekrente vrijwel niet is gewijzigd.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 juni 2017

Situatie

  • Samenwonen of trouwen , Volgende woning kopen

Wil je graag persoonlijk advies over je hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging van Freek bij jou in de buurt.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Een tweede huis kopen met overwaarde

Met de overwaarde van je huis kun je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld een tweede huis kopen met overwaarde. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Intrekken bij partner met koophuis

Wil jij intrekken bij je partner met een koophuis en wil je direct weten wat dan verstandig is qua hypotheek? Freek adviseert je graag!