Een lange rentevaste periode? Hier moet je rekening mee houden

Door de lage rentes van nu kiezen steeds meer mensen voor een lange rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Zij willen de lage rente natuurlijk zo lang mogelijk vastzetten. Het biedt hen de zekerheid om lang te kunnen profiteren van de rente van dit moment, ongeacht de renteontwikkeling. Maar is dit wel verstandig?

Wanneer jij ook een lange rentevaste periode overweegt, is het goed om na te denken over de volgende keuzes:

Kosten tegenover zekerheid

Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, is een lange rentevaste periode toch nog duurder. Vraag jezelf dus af of deze extra kosten opwegen tegen de zekerheid van een lange rentevaste periode. Zeker wanneer je de hypotheek daarna aflost.

Gaat de rente stijgen of dalen?

Wanneer de rente in de toekomst gaat stijgen, zit je met jouw lage rente goed. Daar tegenover staat wel dat je duurder uit bent, wanneer de rente toch nog verder daalt. Wanneer je dan alsnog je hypotheek wilt oversluiten om te profiteren van de nog lagere rente, maak je kans op een boeterente. Dat klinkt negatief, maar in veel gevallen is het betalen van de boeterente op lange termijn voordeliger.

Denk na over de toekomst

Het spreekt misschien voor zich, maar toch goed om over na te denken. Wanneer je toekomstplannen hebt om te verhuizen, is het belangrijk om na te gaan of de voorwaarden het “meenemen” van je rentepercentage faciliteren.

NHG-hypotheek

Er zit een bovengrens aan de koopsom waarvan je een NHG-hypotheek kunt afsluiten. Die NHG-kostengrens is de laatste jaren verhoogd en is nu gekoppeld aan de huizenprijs. Wanneer je in de toekomst een duurdere woning wilt kopen, kan het zijn dat je geen NHG-hypotheek meer kunt afsluiten.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 15 januari 2020

Situatie

  • Algemeen , Eerste woning

Wil jij graag persoonlijk advies?

Wil jij weten of een lange rentevaste periode voor jouw situatie geschikt is? Kom dan snel langs bij een Freek bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.