Een rente van 2,6%? Het kan nog!

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, dan houd je de rentes waarschijnlijk nauwlettend in de gaten. Van een historisch lage 1% zagen we de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Eind vorig jaar bereikten de rentes een piek. Nadien zijn de rentes weer iets gedaald en vervolgens redelijk stabiel gebleven. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het nog steeds mogelijk is om op goed advies van Freek een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%. Benieuwd hoe?

Ga je zelf op onderzoek uit naar de laagste hypotheekrente, dan kom je een rente vanaf 2,6%* waarschijnlijk niet zo snel tegen. Deze is namelijk alleen nog van toepassing op de variabele hypotheek van de Rabobank. Dit is een relatief ingewikkelde hypotheek die, in tegenstelling tot de hypotheek met vaste rentetarieven, meer risico´s kent. Bij een variabele hypotheekrente kan het rentepercentage – en daarmee dus je maandlasten – namelijk op elk moment veranderen.

*Deze rente gold in augustus 2023 en kan inmiddels gewijzigd zijn. Wil je weten wat het laagste variabele rentepercentage is van dit moment? Neem contact op met een Freek-vestiging bij jou in de buurt.

Kies jij vast of variabel?

Of een hypotheek met variabele rente voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ben jij iemand die wel een beetje risico aandurft? Of zou je slapeloze nachten hebben van de onzekerheid van een variabel tarief? Dit is een afweging die alleen jij kunt maken. Onze Freek-adviseurs geven je graag meer inzicht op basis van je persoonlijke situatie. Zo kun je zelf bepalen welk risico je wilt dragen. Ook is het mogelijk om binnen één hypotheek meerdere renteafspraken te maken. Hiermee kun je het risico nog meer spreiden. Zo kun je bijvoorbeeld de helft van je hypotheek voor variabel tarief afsluiten en de andere helft tegen vast tarief vastleggen voor 10 tot 30 jaar.

Hoe kan de rente van de Rabobank zó laag zijn?

Hoe het kan dat de Rabobank zo’n lage rente hanteert, heeft te maken met de manier waarop de bank aan z’n geld komt. De meeste banken lenen hun geld bij de Europese Centrale Bank (ECB). De bank waar je leent betaalt een percentage over dat geld. Dat percentage wordt aan jou doorberekend, plus een marge waar de bank aan verdient. De Rabobank werkt anders en haalt geldt dat zij uitleent uit de spaargelden van klanten. Op basis daarvan wordt de rente bepaald.

Hoe variabel is de variabele rente van de Rabobank?

Blijft de rente bij de Rabobank 2,6%? Dat is moeilijk te zeggen. Sinds 1 oktober 2021 is de variabele rente met 1,6% verhoogd, steeds met stappen 0,1 – 0,25%. De laatste stijging was op 1 juli dit jaar en bedroeg 0,25%. Ook al stijgt de variabele rente, hij is nog steeds lager dan het huidige vaste tarief. Bovendien kun je je variabele rente iedere maand wijzigen, opzeggen of oversluiten. Voor jou als consument betekent dit dus dat je de rentepercentages goed in de gaten moet houden en tijdig moet handelen als er grote veranderingen plaatsvinden. Zit je daar niet op te wachten en kies je liever voor zekerheid en rust? Kies dan voor een vaste rente die je 10 tot 30 jaar vastzet, zodat je geen omkijken hebt naar je hypotheek. Je betaalt dan meer rente maar hebt wel de zekerheid.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 3 augustus 2023

Situatie

  • Algemeen

Je hypotheek afsluiten tegen 2,6%?

We helpen je graag op weg. Maak een afspraak met een Freek-adviseur bij jou in de buurt. De kosten voor het eerste adviesgesprek nemen wij voor onze rekening.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.