Een tweede huis kopen met overwaarde

Door de stijgende huizenprijzen hebben steeds meer mensen overwaarde. Dat betekent dat hun huis meer waard is dan de hypotheek die zij ervoor hebben afgesloten. Met overwaarde kun je verschillende dingen doen. Een van de mogelijkheden is een tweede huis kopen met overwaarde. Bijvoorbeeld als vakantiewoning, voor iemand anders of om te verhuren. In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Hoe ontstaat overwaarde?

De laatste jaren zijn huizen meer waard geworden. Wie in het verleden een huis kocht en hypotheek afsloot, heeft dus waarschijnlijk een hypotheek voor een bedrag dat lager is dan het bedrag dat het huis nu waard is. In feite betekent dat dat je vermogen is toegenomen. Normaal gesproken kun je pas iets kopen met dit vermogen, als je je huis verkoopt. Maar het is ook mogelijk om je hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek af te sluiten met je overwaarde. Je gebruikt je extra vermogen dan, om meer te kunnen lenen.

Hypotheek verhogen

Als je van plan bent een tweede huis te kopen met je overwaarde, dan kan je de hypotheek verhogen. Je hebt bijvoorbeeld een hypotheek van 200.000 euro op je huis, dat nu 500.000 euro waard is geworden. Dan wordt de hypotheek opgehoogd tot de 500.000 euro die je huis nu waard is. Je kunt dan tot ongeveer 300.000 euro gebruiken voor een tweede huis. Houd er rekening mee dat de hypotheeklasten van je eerste woning dan wel flink omhooggaan. Rente-aftrek is in dit geval niet van toepassing.

Wel of niet een tweede huis kopen met overwaarde?

Om te bepalen of het voor jou mogelijk is om een tweede huis te kopen met overwaarde, is het goed om een aantal zaken op een rij te zetten:

  • Hoeveel de overwaarde van je woning is. Die bereken je door je resterende hypotheekschuld van je huidige woningwaarde af te trekken.
  • Hoeveel spaargeld je beschikbaar hebt, waarmee je eventueel een deel van het tweede huis kunt financieren. Houd er ook rekening mee dat je ook kosten hebt aan taxatie- en notariskosten en dat je acht procent overdrachtsbelasting moet betalen.
  • Wat je huidige inkomen is. Met een nieuwe of verhoogde hypotheek krijg je mogelijk te maken met risico-opslagen op de rente, waardoor je woonlasten zouden kunnen stijgen. Een hogere hypotheek zorgt ook voor hogere maandlasten. Goed om te weten dus, of je eventuele hogere lasten kunt opbrengen. Als je een nieuwe hypotheek afsluit of je huidige hypotheek verhoogt, wordt je inkomen altijd opnieuw getoetst.
  • Wat de tweede woning kost. Met andere woorden: is je overwaarde en eventuele spaargeld toereikend? Laat je dus goed voorlichten over de financiering van een beleggingsobject.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 oktober 2021

Situatie

  • Volgende woning kopen

Hulp nodig?

Freek kijkt graag met je mee of het voor jou mogelijk is om een tweede huis te kopen van je overwaarde.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Tijdelijke vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Starters worden de komende 5 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Is deze tijdelijke vrijstelling gunstig of juist niet? Lees verder.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Freek Hypotheek neemt de overbruggingshypotheek onder de loep. Hoe werkt de overbruggingshypotheek en wat zijn de kosten?