Gedwongen verhuizing bij einde aflossingsvrije hypotheek?

Zo’n 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek als die afloopt niet opnieuw kunnen financieren. Het gevolg? Een gedwongen verhuizing. Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en wil je weten hoe jij ervoor staat? Bel Freek!

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek is een financieringsvorm waarbij de huiskoper tijdens de looptijd van de hypotheek de schuld niet aflost. Hij betaalt alleen rente over de schuld.

Gedwongen verhuizing

Veel aflossingsvrije hypotheken lopen af rond 2035. De AFM waarschuwt dat het inkomen van veel huizenbezitters met die hypotheekvorm op dat moment lager zal zijn dan toen ze de hypotheek afsloten. Met het bijkomende nadeel dat ze geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek. Dit kan een gedwongen verhuizingen tot gevolg hebben. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Bijvoorbeeld je hypotheek oversluiten. Wil je hier meer over weten? Wij adviseren je graag.

Maandlasten lager, geen aflossing schuld

Met een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen. Maar als die hypotheek afloopt – meestal na 30 jaar – is er nog niets van de schuld afgelost. Als huiseigenaar moet je dan opnieuw een lening aangaan of de schuld afbetalen. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om 100% aflossingsvrij te lenen. Dat kan nog maar voor 50% van de woningwaarde. Bovendien kan de rente hierop niet meer worden afgetrokken.

Financiële kwetsbaarheid

Als je je bedenkt dat er in totaal bijna 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken lopen, valt 78.000 mee. Maar die huishoudens die financieel kwetsbaar zijn, zullen hun huis waarschijnlijk wel moeten verkopen als hun aflossingsvrije hypotheek afloopt. Een deel blijft mogelijk ook achter met een restschuld.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 juli 2021

Situatie

  • Algemeen

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek die binnenkort afloopt en wil je advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?