Geen (pro)cent te veel!

Het lijkt de margarine van Zeeuws Meisje wel. Een rentevaste hypotheek met een looptijd van 10 jaar is nu al mogelijk tegen 0,99 procent. Ook de rentes van hypotheken met een langere looptijd dalen mee. Je betaalt inderdaad geen cent te veel, zo lijkt het. Echter, kopers zijn toch écht beter af met nieuwe woningen. Hoe zit dat?

Met het nieuwe hypotheeklabel ‘Lot Hypotheken’ biedt NICB als eerste een hypotheekrente onder de 1 procent, voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Onder die garantie kan je een hypotheek afsluiten tot een bedrag van € 310.000,-. Ook ABN AMRO hanteert hetzelfde tarief voor een rentevaste hypotheek van 10 jaar. Voorwaarde is dat de woning energielabel A moet hebben. In deze ‘rente-race’ biedt Obvion overigens een rente van 1 procent bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning. Het is een kwestie van tijd dat andere aanbieders met vergelijkbare rentes en voorwaarden komen. Maar kijk bij het afsluiten niet alleen naar de lage rente, want er kunnen beperking gelden met betrekking tot extra aflossen of meenemen van de hypotheek bij verhuizing.

Bank als verlengstuk van investeerders

Investeerders, bijvoorbeeld pensioenfondsen, verstrekken tegenwoordig geld aan banken, dat vervolgens in de vorm van hypotheken wordt uitgeleend. Zo profiteren ook zij van de florerende hypotheekmarkt. Het enige wat je daar als consument van merkt is de gezonde concurrentie op de hypotheekmarkt.

Roep om nieuwe woningen

Natuurlijk. Het klinkt aantrekkelijk, die gestaag dalende hypotheekrentes. Maar kopers zijn toch écht beter af bij de bouw van nieuwe woningen. Want door de krapte op de huizenmarkt rijzen de prijzen de pan uit. De gemiddelde waarde van een woning ligt al boven de drie ton. En bij het kopen van een nieuwe woning heb je relatief weinig aan dalende rentetarieven als tegelijkertijd de aankoopprijs in de lift zit. Bovendien is ‘overbieden’ tegenwoordig al lang geen uitzondering meer om dat huis van je dromen in de wacht te slepen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 februari 2020

Situatie

Vraag Freek Hypotheek om persoonlijk advies

Ben je ook op zoek naar een mooi evenwicht
tussen lage rente en gunstige voorwaarden van je hypotheek?
Het eerste, uitgebreide gesprek is gratis.