Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Een woningeigenaar met een huis dat meer waard is dan de hypotheek, kan geld uit stenen halen. Er zijn namelijk hypotheekverstrekkers die het mogelijk maken om de overwaarde op te nemen zonder dat het huis verkocht wordt. We leggen graag uit hoe dat werkt.

Geld uit stenen halen, waarom doen mensen dat? Het kan een goede optie zijn om (klein)kinderen te helpen, het huis te verbouwen om deze levensloopbestendig te maken of om het pensioen aan te vullen. Dat kan zodra het huis overwaarde heeft. Hierbij is het wel van belang dat de gemaakte keuzes geen gevolgen hebben voor de financiële situatie later. Dit kan bijvoorbeeld met een lange rentevaste periode, waardoor er lange zekerheid van dezelfde woonlasten is. Heintje en Henk hebben bijvoorbeeld stabiele lasten voor de rest van hun leven. Deze zeventigers creëerden met een nieuwe hypotheek een buffer, waardoor ze geen financiële zorgen meer hebben.

Hoe werkt deze constructie?

Het geld wordt als ware uit de stenen gehaald. Met een hypotheek wordt de overwaarde opgenomen zonder dat het huis verkocht hoeft te worden. Dat kan in een keer, in maandelijkse termijnen of in combinatie van beide. De rente die betaald moet worden, wordt bij de hypotheekschuld opgeteld zonder dat de maandlasten omhooggaan. Het is ook mogelijk deze constructie af te sluiten naast de (eventuele) bestaande hypotheek.

Geld uit stenen halen, benieuwd hoe?

Bij Freek Hypotheek maken we hypotheekzaken voor onze klanten graag zo gemakkelijk mogelijk. Goed financieel advies vraagt om persoonlijk advies. Dat geven we graag.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 juni 2023

Situatie

  • Algemeen , Met pensioen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem gerust contact met ons op. De kosten van het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.