Gevolg abonnement met BKR registratie voor jouw hypotheek

Vanaf maandag 1 mei veranderen de regels voor telefoonabonnementen. Als je bij het abonnement een gratis smartphone krijgt, krijg je ook een BKR registratie. Dit heeft gevolgen voor als je aan hypotheek wil aanvragen. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen, valt lager uit.

Wat is een BKR registratie?

Sluit je een kredieten of lening af? Dan wordt deze door de geldverstrekker vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij BKR. Dit wordt een BKR registratie genoemd. Hierdoor ontstaat een overzicht van alle leningen die u heeft afgesloten. Ook eventuele betalingsachterstanden worden vastgelegd.

Wat doen geldverstrekkers met de BKR registratie?

Door dit overzicht kunnen geldverstrekkers (zoals hypotheekaanbieders) zien of jouw aanvraag voor een lening verantwoord is. Natuurlijk spelen hierbij ook andere factoren een rol, bijvoorbeeld het inkomen van jou en jouw partner.

Wanneer wordt het telefoonabonnement gezien als een lening?

Als je een smartphone koopt in combinatie met een abonnement, wordt jouw kredietwaardigheid gecheckt. Dat gebeurt bij toestellen vanaf 250 euro. Ook wordt de lening geregistreerd bij het BKR. Dit gebeurt omdat de Hoge Raad in 2014 bepaalde dat het ontvangen van een gratis telefoon bij het afsluiten van een abonnement in feite een lening is. Daardoor is de Wet op het financieel toezicht van toepassing.

Waarom verlaagt een telefoonabonnement jouw hypotheek?

Vergeleken met een hypotheek gaat het bij een telefoonabonnement om een klein bedrag. Toch kan het bedrag dat je hierdoor minder krijgt aan hypotheek behoorlijk oplopen. Er wordt gekeken naar wat jij (en je partner) per maand kunnen besteden en door de lening voor je telefoon blijft er minder over.

Met een abonnement van een paar tientjes per maand gaat het al om duizenden euro’s minder hypotheek. Vaak geldt zo’n abonnement voor één of twee jaar. Daarna heb je je toestel afbetaald en heeft de lening geen invloed meer op jouw hypotheekaanvraag.

Advies over BKR registraties en jouw hypotheek?

Wij kunnen je niet adviseren of je beter een iPhone, Samsung Galaxy of Nokia 3310 kunt nemen. Maar over of lenen voor een toestel verstandig is wel. Als je toch graag een dure telefoon wil, kun je bijvoorbeeld een deel van het bedrag al betalen. Als het bedrag dat overblijft dan lager is dan 250 euro, ontloop je een BKR registratie die jouw hypotheekbedrag verlaagt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 mei 2017

Situatie

  • Algemeen

Advies over BKR registraties en je hypotheek?

Freek Hypotheek is er om al je vragen te beantwoorden. Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij ons in de buurt.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.