Grens NHG-hypotheek in 2021 naar 325.000 euro

De kostengrens van een NHG-hypotheek wordt in 2021 verhoogd van € 310.000 naar € 325.000. Dat betekent dat huizenkopers volgend jaar een iets duurder huis kunnen kopen met een hypotheek met NHG. Woningeigenaren die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen zelfs nog 6 procent meer lenen met de Nationale Hypotheek Garantie, in totaal € 344.500. De NHG hoopt met de verhoging bij te dragen aan een stabielere woningmarkt.

De grens voor een hypotheek met NHG is de afgelopen jaren hard gestegen. In 2018 lag de maximale aankoopsom voor een woning met de Nationale Hypotheek Garantie nog op € 265.000, in 2019 stond de grens op € 290.000.

Wat betekent de NHG-grens?

De NHG-grens betekent dat de koopprijs óf de getaxeerde marktwaarde in 2021 maximaal € 325.000 mag zijn. Dus een koopprijs kan € 330.000 zijn, als de getaxeerde marktwaarde € 325.000 is, kan toch met NHG worden gefinancierd. Het verschil, in dit voorbeeld € 5000, moet dan wel uit eigen middelen worden betaald. Als de koopprijs en marktwaarde beide hoger zijn dan € 325.000 en de leensom is lager dan de kostengrens, dan kan niet met NHG worden gefinancierd.

Methode grens vaststellen

Om ervoor te zorgen dat de grens zich gelijkmatig ontwikkelt, heeft NHG samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Financiën een nieuwe methode ontwikkeld om de NHG-grens vast te stellen. Voorheen werd de grens gebaseerd op de gemiddelde koopsommen in de afgelopen drie maanden, nu over een periode van 39 maanden. Dat bedrag wordt vervolgens vermeerderd met een correctiefactor om aan te sluiten bij de gemiddelde huizenprijs in het betreffende jaar.

Voordelen NHG-hypotheek

Het heeft een aantal voordelen om een hypotheek met NHG af te sluiten. Ten eerste scheldt het Waarborgfonds je restantschuld kwijt als je je huis gedwongen moet verkopen en je daar zelf geen schuld aan hebt, bijvoorbeeld bij baanverlies, een scheiding of het overlijden van je partner. Omdat geldverstrekkers dankzij die garantie minder risico lopen, is je hypotheekrente ook een stuk lager. Hoeveel dat precies is, hangt af van de schuld-marktwaardeverhouding.

NHG-premie blijft gelijk

Als je een NHG-hypotheek afsluit, betaal je eenmalig een bedrag aan fiscaal aftrekbare kosten, de zogeheten borgtochtprovisie. Deze bedraagt 0,7% over de hoogte van de hypotheek en blijft ongewijzigd in 2021.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 29 september 2020

Situatie

  • Algemeen

Benieuwd of een NHG-hypotheek voor jou interessant kan zijn?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.