Help! Door de Corona-crisis kan ik mijn hypotheek niet meer betalen.

Banken bieden hulp aan klanten die hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Hoe dat precies in z’n werk gaat is nog niet 100% helder. Een aantal banken heeft al wel concrete plannen klaarliggen.

Drie maanden op adem komen

ABN Amro en hun labels Florius en Moneyou bieden klanten die aankloppen met betalingsproblemen door de Corona-crisis, een adempauze van drie maanden. In die periode wordt betaling van de hypotheeklasten opgeschort. Ook Munt Hypotheken en de Volksbank, waaronder de merken SNS, ASN Bank, BLG Wonen en Regiobank vallen, bieden een soortgelijke regeling aan. Bovendien kan je bij de labels van de Volksbank er ook voor kiezen om een periode wat minder per maand te mogen betalen. Ook de Rabobank heeft laten weten klanten in moeilijkheden met soortgelijke oplossingen te willen helpen.

Eenvoudig geregeld?

Dat kan per bank verschillen. ABN Amro geeft aan dat klanten die door de crisis in de problemen komen, snel geholpen kunnen worden. Hij denkt daarbij ook aan de vele ZZP’ers en flexwerkers die bij een crisis als deze als eerste geraakt worden.

Voldoende buffers en steunmaatregelen

De banken in Nederland staan er gelukkig goed voor en zijn niet direct afhankelijk van inkomsten uit particuliere hypotheken. Daar zijn de opgebouwde buffers voldoende voor. De banken hebben geleerd van de vorige financiële crisis, toen er veel kritiek was op de manier waarop met klanten in financiële nood werd omgegaan. Nu er vanuit de Europese Centrale Bank en overheid een flink pakket aan steunmaatregelen is toegezegd, ligt de bal bij de banken om zo snel mogelijk goed uitvoerbare maatregelen te bedenken.

Waakhond ACM

Geldverstrekkers mogen onderling geen afspraken maken. Ook niet als het gaat om particulieren in financiële problemen. De mededingingswet biedt in tijdens als deze wel mogelijkheden, zolang maatregelen noodzakelijk en tijdelijk van aard zijn. Waakhond Autoriteit, Consument en Markt denkt daar op de achtergrond aan mee.

Als je zelf met financiële problemen te kampen hebt of ze ziet aankomen, neem dan voor persoonlijk advies contact op met Freek. Wij denken met je mee. Ook over mogelijke consequenties ten aanzien van aftrekbaarheid van hypotheekrente bij het opschorten van hypotheekbetalingen. Het eerste, uitgebreide gesprek is gratis!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 april 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.