Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Begin dit jaar kochten Mark en Victoria samen een huis. Een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren 30 waaraan het een en ander moest gebeuren. Het stel had daarnaast een grote wens voor hun nieuwe huis: het zo verbouwen dat het huis van het gas af gaat om flink te besparen op de maandlasten.

Mark en Victoria wilden graag samenwonen, zeker nu ze in verwachting waren van hun zoontje. Lang duurde de zoektocht niet: ze vielen al snel voor een huis in Voorst. Er moest wel wat aan geklust worden, maar dat schrok allesbehalve af. Sterker nog: Mark renoveerde al eerder een huis. “Hoewel we van een oude, authentieke stijl houden, vonden we dit huis een beetje oubollig. De keuken zat in een afgesloten ruimte en het plafond was afgetimmerd met gips. We wilden de balken weer in het zicht halen en de keuken bij de woonkamer betrekken voor een ruimtelijker gevoel.”

Verduurzamen om te besparen

Hoog op de wensenlijst stond het verduurzamen van de woning. Inmiddels zijn er zonnepanelen geplaatst, is de cv-ketel vervangen door een warmtepomp en heeft de nieuwe keuken een inductiekookplaat. Beneden wordt het goed geïsoleerde huis verwarmd met een houtkachel, boven hangen airco’s die ook kunnen verwarmen. “De investering van de zonnepanelen betaalt zich binnen vier jaar terug op de lagere energierekening, de warmtepomp binnen zeven jaar. Het is mooi om iets bij te dragen aan een betere wereld, maar de hoofdreden om te verduurzamen is besparen. We zijn binnenkort helemaal van het gas af als ook het tapwater via de warmtepomp gaat. Dit gaat maandelijks flink wat geld schelen, omdat we geen kosten meer maken voor gas.”

Bouwen op een vaste adviseur

Voor de aankoop van de woning schakelden de twee Freek Hypotheek in. “Het is heel fijn om iemand te hebben die met zijn expertise met je meedenkt en -kijkt, en dat ook snel doet. Zo was er tijdens het onderhandelen ineens haast geboden. Er was een andere partij die ook interesse had en we moesten diezelfde dag nog laten weten wat ons bod was. Dan moet je toch snel kunnen schakelen. Dat kon dankzij onze adviseur die hier gelijk op insprong. We vonden het fijn dat we tijdens het hele traject een vaste adviseur hadden die wist waar-ie het over had en goed op de hoogte was van je dossier. Ik vond hem heel betrokken en goed in zijn werk, en heb veel aan zijn duidelijke advies gehad om zo de voor ons juiste keuzes te maken. We hadden namelijk allebei overwaarde van ons vorige huis en wilden voor de verbouwing 20.000 euro extra lenen. Maandelijks betalen we in totaal uiteindelijk 1.000 euro aan rente en aflossing. Met een lagere energierekening zorgt dat al met al voor ons voor goed betaalbare maandlasten.”

Uitkijken naar de energierekening

Het huis is bijna af. Er moet hier en daar nog iets geschilderd worden. Mark kijkt enorm uit naar het moment dat het klaar is en hij samen met zijn gezin kan genieten van het huis, de tuin en de veranda. Waar hij nog meer naar uitkijkt? “De energierekening om te zien dat we maandelijks geen kosten voor gas maken.”

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 oktober 2023

Situatie

  • Algemeen

Ook duurzaam (ver)bouwen?

Benieuwd wat er voor jouw situatie mogelijk is op het gebied van verduurzamen? Maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt. Het eerste gesprek kost je niets.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?