Hoe lang is de termijn voorbehoud van financiering?

Voor het kopen van een huis sluiten de meeste mensen een hypotheek af. Dat kan pas als het koopcontract getekend is. De hypotheekaanvraag kan je al eerder in gang zetten. Meestal heb je uitgezocht of je het bedrag dat je nodig hebt, van de bank kunt lenen. Maar 100% zeker weet je dat niet. Daarom kan je ‘onder voorbehoud van financiering’ een huis kopen. Maar hoe lang is die termijn. En wat betekent dat?

Termijn voorbehoud van financiering

Het voorbehoud van financiering laat je opnemen in het koopcontract. Dat heet een ontbindende voorwaarde. Je kan van de koop afzien, als de hypotheek niet rondkomt. Je hebt wel bewijs nodig dat je aanvraag afgewezen is. Door één en soms twee geldverstrekkers. In het koopcontract wordt opgenomen hoe lang de termijn voorbehoud van financiering duurt. Dat is een punt van onderhandeling tussen koper en verkoper. Want naast de verkoopprijs is de lengte van het voorbehoud belangrijk. Hoe korter, hoe beter.

Er bestaan nog meer ontbindende voorwaarden: bekijk hier een overzicht van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden. Als je het koopcontract na het verlopen van alle ontbindende voorwaarden toch nog wilt ontbinden, dan dien je 10% van de koopsom te voldoen. Tijdens de onderhandelingen spreek je af hoe je deze zekerheidsstelling invult. Met een waarborgsom of bankgarantie. Een waarborgsom maak je uit eigen middelen over op de rekening van de notaris. Bij een bankgarantie staat de bank garant voor het bedrag.

Freek OpZeker Hypotheek

Met de Freek OpZeker Hypotheek maken we om te beginnen je complete dossier in orde. Zo weet je precies wat je kan bieden. En houden we de financieringstermijn zo kort mogelijk.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 28 juli 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Of wil je meer weten over de OpZeker Hypotheek? Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?