Wil jij een huis kopen als starter?

Wil jij vanuit je ouderlijk huis voor het eerst een huis kopen? Of woon je nu in een huurhuis en wil je vanuit daar je eerste huis kopen? Dan ben je, ongeacht je leeftijd, een starter en komen er allerlei nieuwe dingen op je af. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden van het kopen van een huis als starter? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Als starter een huis kopen

Voordat je een huis koopt, is het belangrijk om je eerst goed te oriënteren. Kies je voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Hoeveel kan en wil je lenen? Wat wil je per maand betalen? We beantwoorden deze en andere vragen samen met jou. Om alvast een indicatie te krijgen wat je kunt lenen, kun je onze online rekentool gebruiken. Er is soms meer mogelijk dan je denkt. Maak een afspraak om het precieze bedrag te laten berekenen door een adviseur van Freek. Dit kost je niets.

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Als starter kun je op dit moment kiezen uit een lineaire hypotheek , een annuïteitenhypotheek, een deels aflossingsvrije hypotheek (zonder Nationale Hypotheek Garantie en zonder renteaftrek), een spaarhypotheek of een combinatie van deze hypotheekvormen. Benieuwd welke vorm en rentevaste periode het beste bij jou past? De adviseurs van Freek leggen het allemaal aan je uit. In begrijpelijke taal, zodat je precies weet wat voor jouw situatie geschikt is.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Het bedrag dat je kunt lenen – de maximale leensom – is gelijk aan de marktwaarde van de woning; de waarde die wordt vastgesteld door een taxateur. Die maximale leensom kan afwijken van het bedrag waarvoor je het huis gekocht hebt. Als de maximale leensom lager is dan de koopprijs, dan heb je eigen geld nodig om het verschil bij te leggen. Ook moet je er rekening mee houden dat je voor de kosten koper eigen geld moet inbrengen. Hoeveel dat is, is per situatie verschillend.

Stel: je koopt samen met je partner een huis voor € 400.000 met NHG. Jullie zijn als starters vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Jullie betalen dan ongeveer € 8.000 kosten koper. Dat is in dit geval 2% van de koopprijs.

Wat is een SVn starterslening?

Wist je dat je als starter mogelijk gebruik kunt maken van een starterslening? Dit is een lening bovenop de maximale hypotheek van de bank, waarbij je in de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing hoeft te betalen. De starterslening kun je alleen afsluiten via de gemeente waarin je wilt gaan wonen. Dit kan alleen als die gemeente daaraan meedoet en daar (nog) budget voor heeft. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting zie je of jouw gemeente de starterslening verstrekt. Natuurlijk kun je hiervoor ook terecht bij Freek, ook als je nog niet direct een hypotheek wilt afsluiten.

Huis kopen als starter onmogelijk?

Zeker niet! Met het juiste advies en goede voorbereiding is er veel mogelijk. Bij Freek maken we het jou graag zo gemakkelijk mogelijk. Van oriëntatie tot sleuteloverdracht staan we je bij in het hele proces. Freek is geen bank en we verkopen ook geen hypotheken. Wel verstrekken we onafhankelijk advies, zodat jij altijd met de beste hypotheek bij ons de deur uitloopt. En bij je nieuwe huis naar binnen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 26 juni 2023

Situatie

  • Eerste woning

Ben jij starter en wil je een huis kopen?

Op internet kun je veel informatie zelf vinden en zelfs hypotheken afsluiten. Wil je zeker weten dat je op basis van jouw situatie de beste keuzes maakt? Maak dan een afspraak met een Freek adviseur van een vestiging bij jou in de buurt. Die plan je online gemakkelijk in. De kosten voor het eerste adviesgesprek nemen wij voor onze rekening.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.