Huiseigenaren verhogen steeds vaker hypotheek om te verbouwen

Maar liefst 14.000 huishoudens vroegen afgelopen kwartaal een hogere lening aan bij hun geldverstrekker om een verbouwing te kunnen financieren. Dat is 41% meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Deze hypotheekcijfers lagen in de lijn der verwachtingen, aangezien de verkoopcijfers van bouwmarkten ook al omhoog waren geschoten. Hoe komt het dat juist nu zoveel mensen een hogere hypotheekaanvraag doen?

Historisch lage rente

Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat ongeveer 80% van de Nederlandse hypotheekaanvragen registreert, meldt dat er in het derde kwartaal van 2020 veel meer hypotheken aangevraagd en overgesloten werden dan normaal. Dit heeft onder andere te maken met de historisch lage rente, maar vooral met het consumentenvertrouwen. Zij maken gebruik van het moment.

Tweede versus derde kwartaal

In afgelopen kwartaal registreerde HDN 118.555 hypotheekaanvragen, dat is 15% meer dan in het derde kwartaal van 2019. Een forse stijging, maar nog niet zo’n grote stijging als in het tweede kwartaal van 2020, toen er met 145.940 aanvragen een record werd verbroken.

Veel aanvragen voor aankoop woning

Bijna twee derde van de aanvragen in het derde kwartaal waren voor de aankoop van een woning, het overige deel was voor oversluitingen of een tweede hypotheek, bijvoorbeeld in verband met een verbouwing.

Hypotheek verhogen i.v.m. verbouwing

Zo’n 14.000 huishoudens lieten hun hypotheek verhogen voor een verbouwing. Onder verbouwingen valt behalve ‘gewoon’ verbouwen ook het verduurzamen van een huis. In die laatstgenoemde wordt volgens HDN nu vooral geïnvesteerd. Dat is niet gek, want het energielabel wordt steeds belangrijker bij het (ver)koopproces. Heb jij nog geen energielabel? Vraag ’m dan voor het nieuwe jaar aan, want in 2021 gaan de kosten voor een energielabel flink omhoog.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 26 oktober 2020

Situatie

  • Verbouwen

Wil jij persoonlijk advies bij het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.