Huizenkopers overbieden met gemiddeld € 4.750

Omdat de hypotheekrente nog steeds heel laag is en de concurrentie onder huizenkopers relatief groot, wordt er bij het kopen van een huis vaak overboden, in 2018 gemiddeld met € 4.750.

Dat blijkt uit een onderzoek van Knab Bank, die het biedgedrag van 1.500 klanten onderzocht. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er in 32% van de huizenverkopen overboden. Gemiddeld met een bod van € 4.750. Vorig jaar lag dit bedrag echter nog hoger, toen boden huizenkopers gemiddeld € 5.575 meer dan de oorspronkelijke verkoopprijs.

Biedingenstrijd

Omdat het aanbod kleiner is dan de vraag naar woningen, zijn er op dit moment altijd wel meerdere mensen geïnteresseerd in één te koop staand huis. Om andere mensen voor te zijn, leg je een bod neer boven de vraagprijs. Maar dat doen andere geïnteresseerden ook. En zo kun je je gemakkelijk laten meeslepen in een biedingenstrijd.

Marktwaarde

Freek adviseert om de oorspronkelijke vraagprijs goed in je achterhoofd te houden. De marktwaarde van een huis is namelijk de maximale hoogte van je hypotheek. Als je een huis koopt voor een hoger bedrag dan de taxatiewaarde, moet je de rest uit eigen zak betalen. Bij nieuwbouw is er geen taxatierapport met marktwaarde. Daarbij is de marktwaarde hetzelfde als de koopsom, met verrekening van de bouwrente.

Starters versus doorstromers

Uit het onderzoek bleek ook dat er verschil is tussen mensen die voor het eerst een huis kopen en mensen die hun eigen huis ook weer verkopen. Starters overbieden minder of met lagere bedragen, omdat zij zelf geen huis hebben dat ze eventueel met winst kunnen verkopen. Zij moeten het huis volledig vanuit de hypotheek kunnen betalen, eventueel aangevuld met eigen spaargeld of financiële steun van hun ouders.

Knab Bank keek behalve naar het landelijke gemiddelde ook naar het overbieden per gemeente. Wat bleek? In Leiden overboden huizenkopers veruit het meest, namelijk met gemiddeld € 9.494. Alkmaar staat op een tweede plek en Amsterdam completeert de top-3. In de gemeente Dordrecht werd het minst overboden, namelijk met gemiddeld € 1.111 ten opzichte van de marktwaarde.

Bereken je maximale hypotheek

Als je je perfecte huis hebt gevonden, is het logisch dat je meer wilt bieden om het maar te krijgen, maar let op dat je jezelf niet te veel laat meeslepen. Als jouw verkoopprijs hoger ligt dan de marktwaarde, moet je alles boven de marktwaarde buiten de hypotheek om zien te financieren. Een goede voorbereiding is het halve werk. En daar helpt Freek je graag bij! Ben jij benieuwd wat jouw maximaal verantwoorde hypotheek is? Maak een afspraak met Freek. Wij geven je meer informatie en advies!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 4 juli 2018

Situatie

  • Algemeen

Ben jij benieuwd wat jouw maximaal verantwoorde hypotheek is?

Stel je vraag of maak een afspraak met Freek. Wij geven je meer informatie en advies!

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.