Huizenprijzen blijven voorlopig stijgen

De spanning op de huidige woningmarkt neemt nog steeds toe. Een afvlakking of daling van de huizenprijzen is op korte termijn dan ook niet waarschijnlijk. Sinds september van dit jaar zijn consumenten volgens huizenzoeksite Funda steeds actiever op zoek naar een woning. Daarbij neemt de groep die van plan is hun huis te verkopen af en kopen steeds meer mensen liever eerst een nieuw huis, voordat zij hun oude woning verkopen. Dit zorgt voor een stijging van de huizenprijzen en krapte op de woningmarkt. Wat kun je doen als jij nu op zoek bent naar een nieuwe koopwoning?

Stijging huizenprijzen

Zoals het er nu naar uitziet, blijft de vraag naar koopwoningen onverminderd groot en blijven huizenzoekers actief, terwijl de intentie om te verkopen afneemt. Om die reden stegen de huizenprijzen afgelopen jaar continu, zo ook afgelopen kwartaal. In het derde kwartaal van 2020 zijn de huizenprijzen met 11,6% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2019.

Vraag naar koopwoningen blijft hoog

Maar liefst 86% van de consumenten vindt het nu een goed moment om hun huis te verkopen. De snelle verkoop en hoge huizenprijzen zijn daarbij de belangrijkste redenen.

Maar het vertrouwen in de koop van een huis neemt af, dankzij diezelfde stijgende huizenprijzen en de krappe woningmarkt. Maar 15% vindt de huizenmarkt op dit moment een gunstige koopmarkt. Het is dan ook opvallend dat ondanks dit ontbrekende vertrouwen er toch meer mensen van plan zijn een woning te kopen. De vraag blijft ondanks alles structureel hoger dan het aanbod.

Woningzoekers steeds actiever

Als we naar het actuele gedrag van woningzoekers kijken, blijkt ook dat zij steeds actiever worden. Er nemen 25% meer mensen contact op met een makelaar dan een jaar geleden. Indien de koopintentie de komende tijd gelijk blijft of stijgt en de verkoopintentie verder daalt, kan dat leiden tot nog grotere krapte op de markt en een verdere stijging van huizenprijzen.

Wat kun jij doen?

Wil jij binnenkort een huis kopen? Dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen, zeer goed (financieel) voorbereid zijn door zelf veel geld te sparen of gebruikmaken van de Freek OpZeker hypotheek. Met de Freek OpZeker Hypotheek heb je een kort – en soms helemaal geen – financieringsvoorbehoud nodig, zodat jij snel kunt toeslaan als het huis van je dromen voorbijkomt.

.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 24 november 2020

Situatie

  • Algemeen

Ben jij van plan om binnenkort een huis te kopen en wil je advies over je hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?