Huizenprijzen stijgen, maar rente is nog steeds laag

Het woningaanbod neemt af en de huizenprijzen stijgen. Toch zien we de koop van een woning nog steeds zitten. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis. Maandelijks onderzoekt deze vereniging het vertrouwen op de woningmarkt.

Kopen blijft aantrekkelijk door lage hypotheekrente

Door het schaarse woningaanbod en een groeiend aantal woningzoekenden, gaan huizenprijzen omhoog. Omdat de hypotheekrente nog steeds uitzonderlijk laag is, blijft het kopen van een huis toch aantrekkelijk. Dit blijkt ook, want de hoge huizenprijzen schrikken potentiƫle kopers nog niet af. De stijgende prijzen geven juist extra vertrouwen dat een eigen huis een goede investering is. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking verwacht dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden verder zullen stijgen.

Hoge huizenprijzen: veel woningen verkocht boven de vraagprijs

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2017 stonden er 35% minder woningen te koop dan een jaar geleden. De prijs voor een gemiddelde woning komt in het tweede kwartaal uit op 323.000 euro. Dat is een stijging van 7,1% ten opzichte van vorig jaar. Ruim 14% van de woningen wordt voor de vraagprijs verkocht Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het tweede kwartaal toegenomen tot 22,5%.

Huren of kopen?

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat nog steeds de meeste Nederlanders de voorkeur geven aan kopen boven huren. Weet u of voor u kopen ook verstandiger en voordeliger is? De adviseurs van Freek Hypotheek adviseren je graag.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 juli 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies over je hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging van Freek bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?