Hypotheek krijgen steeds makkelijker voor ondernemers

Ben je langer dan twaalf maanden actief als ondernemer? Dan kun je met de nieuwe Inkomensverklaring Ondernemer van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) een stuk makkelijker een hypotheek met NHG krijgen. Waar je voorheen minimaal drie jaar actief moest zijn als ondernemer, is dit nu ingekort tot minimaal één jaar.

De huidige NHG-kostengrens bedraagt 265.000 euro. Koop je een woning onder of gelijk aan dit bedrag, dan kun je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie. NHG staat dan garant in het geval je ooit je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld vanwege het overlijden van je partner, scheiding of onvoorziene werkloosheid. Als bijkomend voordeel zijn je maandelijkse lasten met NHG vaak ook nog eens lager. De bank biedt in veel gevallen een korting op je hypotheekrente, omdat zij – dankzij NHG – zekerheid hebben op volledige terugbetaling van het hypotheekbedrag.

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek met NHG als ondernemer?

Je vraagt een Inkomensverklaring Ondernemer aan via je hypotheekadviseur. De eerste stap is het bepalen van je toetsinkomen. Dit wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Het maakt hierbij niet uit in welke contractvorm jij je inkomen verdiende. Heb je het laatste jaar minder verdiend dan je gemiddelde inkomen? Dan is dit laatste inkomen leidend. Tot slot wordt er ook gekeken of je huidige inkomsten in lijn zijn met je gemiddeld inkomen. Na bepaling van het toetsinkomen volgt het normale hypotheektraject.

Wanneer kan ik een Inkomensverklaring Ondernemer aanvragen?

Je kunt vanaf nu al een Inkomensverklaring Ondernemer aanvragen als je minimaal één jaar actief bent als ondernemer. Je kunt de inkomensverklaring aanvragen voor het kopen van een woning, maar ook als je gaat verbouwen of energiebesparende werkzaamheden uit gaat voeren. Let op, want de woning mag maximaal 265.000 euro kosten om in aanmerking te komen voor NHG.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 7 augustus 2018

Situatie

  • Geen vast contract / zzp-er

Wil je meer weten over de Inkomensverklaring Ondernemer en wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

“Door Freek konden we toch ons droomhuis kopen”

Het kopen van een huis is voor een freelancer of voor iemand met een tijdelijk contract niet altijd even makkelijk. Dat geldt ook voor Michiel en Eva uit Eindhoven. Met de hulp van Freek konden zij toch hun droomhuis kopen.

Zzp’ers kiezen voor hypotheek met NHG

Goed nieuws voor zelfstandig ondernemers! Ruim duizend zzp’ers hebben namelijk al gebruikgemaakt van de mogelijkheid om met een inkomensverklaring een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te kunnen afsluiten.

Hypotheek aanvragen met perspectiefverklaring

Het is voor mensen met een flexibel inkomen en arbeidsperspectief, zoals uitzendkrachten, steeds beter mogelijk om een huis te kopen. Hiervoor vragen de aanbieders om een perspectiefverklaring.