Hypotheek meenemen bij verhuizing

Het is een tijdje niet voorgekomen. Maar nu de rente weer gestaag stijgt, kan het voor steeds meer woningeigenaren verstandig zijn om de lopende hypotheek mee te verhuizen. Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!

Als doorstromer hoef je niet per se last te hebben van de stijgende rente, want in veel gevallen kun je je hypotheek meenemen als je een ander huis koopt. Vaak krijg je dan alleen voor het deel dat je bij moet lenen te maken met de hogere rente. En dat kan flink wat geld schelen! Maar let op: je hypotheek meeverhuizen kan niet altijd.

Regels hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Wil je je hypotheek meenemen bij verhuizing, dan is het belangrijk om je vooraf goed te laten voorlichten over de mogelijkheden, het geldende acceptatiebeleid en de wetgeving. Niet alle geldverstrekkers hanteren dezelfde regels. Zo mag je bij de ene geldverstrekker je hypotheek tijdelijk meenemen als je een periode tussen twee koopwoningen overbrugt in een huurwoning. Bij sommige moet je het van tevoren aankondigen en bij andere geldverstrekkers mag er juist geen overbruggingsperiode zijn. Of het rentepercentage in het lopende contract te verlagen of te verhogen is, is afhankelijk van twee dingen:

  • of je wel of niet kiest voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • de nieuwe verhouding tussen de schuld en de marktwaarde van de woning.

Wat zijn de regels rondom het meenemen van jouw hypotheek?

Het meeverhuizen van jouw hypotheek is over het algemeen mogelijk als de nieuwe aanvraag past binnen het acceptatiebeleid van de geldverstrekker. Het kan zijn dat jouw hypotheekverstrekker geen zelfstandigen financiert, terwijl jij net afgelopen jaar voor jezelf bent begonnen. Of dat jij de woonboerderij van je dromen hebt gevonden, maar jouw hypotheekverstrekker geen plattelandswoning accepteert.

De moraal van dit verhaal: los niet achteloos je huidige hypotheek af, maar onderzoek eerst goed met welke regels jij te maken hebt en laat je goed voorlichten over jouw specifieke situatie. Dat kan je veel geld en zorgen besparen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 mei 2022

Situatie

  • Algemeen

Vragen over het meenemen van jouw hypotheek?

De hypotheekadviseurs van Freek staan voor je klaar! Bel jouw lokale adviseur, stel je vraag online of plan direct een afspraak in.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?