Hypotheken in 2022: dit gaat er veranderen

In 2022 gaat er het een en ander veranderen voor wie een huis heeft of een huis wil kopen. Zo gaat de hypotheekrenteaftrek verder omlaag en gaat de NHG-grens juist omhoog. Wat dat allemaal betekent? Freek legt het uit.

Verlaging hypotheekrenteaftrek

Er wordt al jarenlang druk over gediscussieerd, maar de afbouw van de hypotheekrenteaftrek gaat onverminderd door. Eerst zou dat nog geleidelijk gaan, met 0,5 procent per jaar naar een maximale aftrek van 37 procent in 2042. Vorig jaar heeft het kabinet besloten om de afbouw te versnellen, zodat de maximale aftrek van 37 procent al in 2023 bereikt wordt. Daarom gaat de  hypotheekrenteaftrek komend jaar voor inkomens boven de 69.398 euro met 3 procent naar beneden, van 43 procent naar 40 procent. Merk je dat erg in je portemonnee? Dat hangt ervan af. Hoe meer je verdient en hoe hoger je hypotheekrente is, hoe meer last je zult hebben van deze aanpassing.

Hypotheek oversluiten in 2022 duurder

De hypotheekrenteaftrek geldt ook voor de afkoop- en financieringskosten die je maakt bij het oversluiten van je hypotheek. Verdien je meer dan 69.398 euro, dan mag je dit jaar nog maximaal 43 procent van de hypotheekrente aftrekken over je inkomen in de hoogste belastingschijf. In 2022 is dat nog maximaal 40 procent. Volgend jaar mag je dus minder kosten aftrekken en betaal je dus per saldo meer voor het oversluiten van je hypotheek.

NHG-kostengrens omhoog naar 355.000 euro

De huizenprijzen stijgen maar door. Het CBS meldde dat bestaande koopwoningen in augustus maar liefst 17,8 procent duurder waren dan een jaar eerder. Dat heeft als gevolg dat steeds meer huizen worden verkocht boven 325.000 euro – de kostengrens voor het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dat betekent dat steeds minder mensen gebruik kunnen maken van de NHG, een belangrijk vangnet voor als je onverhoopt niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Daarom heeft de NHG besloten om de kostengrens te verhogen naar 355.000 euro. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan ligt de kostengrens op 376.300 euro.

Private leasecontract telt volledig mee bij berekening hypotheek

Bij de berekening van wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van je woning, wordt ook gekeken of je al leningen hebt en of je eventuele betalingsachterstanden hebt. Dit wordt getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ook private leasecontracten staan geregistreerd bij het BKR. Althans, alleen de rente en afschrijving die je maandelijks betaalt voor je leaseauto. Dat is 65 procent van het totale leasebedrag. Vanaf april 2022 gaat dat veranderen. Vanaf dat moment staat het hele leasebedrag geregistreerd bij het BKR. Omdat je dan meer financiële verplichtingen hebt, kan het zijn dat je door jouw private leasecontract minder hypotheek kunt krijgen.

Bekijk hier de infographic.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 3 november 2021

Situatie

  • Algemeen

Meer weten over jouw hypotheek?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.