In 2019 je hypotheek overgesloten?

De blauwe envelop is weer in de bus gevallen: tijd om de belastingaangifte over 2019 in orde te maken. Als je vorig jaar je hypotheek overgesloten hebt, is het zaak om op te letten! Want er zijn aftrekbare kosten die je zelf moet aangeven omdat de belastingdienst deze vooraf niet weet. Goed om nu bij stil te staan. Dat kan zomaar in je voordeel werken!

De belastingdienst heeft het formulier al voor een deel ingevuld. Aan jou de taak die te controleren en aftrekbare kosten op te voeren. Bijvoorbeeld de kosten die je hebt gemaakt bij het oversluiten van je hypotheek.

Deze kosten zijn aftrekbaar

Op de aangifte staat bij het onderdeel ‘Hypotheek en andere schulden’ een kopje ‘financieringskosten’, waar je de volgende posten mag opvoeren:
• taxatiekosten, die nodig waren voor het krijgen van de hypotheek
• notariskosten voor de hypotheekakte,
• kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie – indien van toepassing
• advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek
• boeterente

Boeterente aftrekbaar? Ja!

Je mag de gehele boeterente als aftrekpost invullen onder ‘betaalde rente in 2019’.

Kosten wel meegefinancierd?

Als de oversluitkosten zijn meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, dan is de rente over dat meegefinancierde deel níet aftrekbaar. Dat deel van jouw hypotheek verhuist dan naar box 3. Daarmee daalt de grondslag waarover je wellicht ‘vermogensrendementsheffing’ betaalt.

Waar staan al die betaalde kosten vermeld?

Informatie over alle betaalde kosten en rente kan je terugvinden in het jaaroverzicht van je hypotheek en de nota van de notaris, waar meestal alle kosten op vermeld staan.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 13 maart 2020

Situatie

  • Oversluiten

Meer weten over het oversluiten
van je hypotheek en belastingvoordeel?

Vraag Freek Hypotheek om persoonlijk advies.
Het eerste, uitgebreide gesprek is gratis!

Wat kost hypotheek oversluiten?

Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rente? Dan kan het oversluiten van je hypotheek interessant zijn. Freek legt het je uit.

Je hypotheek dit jaar nog oversluiten kan je een paar honderd euro opleveren

Als je je hypotheek dit jaar nog oversluit, profiteer je nog van de hogere hypotheekrenteaftrek. Freek legt je uit hoe dat zit!

Wat is de verwachte renteontwikkeling voor 2021 en daarna?

Is oversluiten ook in 2021 nog interessant? Freek vertelt wat we kunnen verwachten met de renteontwikkeling in de tweede helft van 2021.