Geen financiële zorgen voor nabestaanden

Als je overlijdt, wil je je familie niet achterlaten met financiële zorgen. Om dat te voorkomen, kan het verstandig zijn een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek af te sluiten. Daarmee zorg je ervoor dat jouw partner of gezin kan blijven leven zoals het gewend is, ook als jouw inkomen wegvalt. En zo zijn er meer zaken waarvan het verstandig is om van tevoren goed over na te denken.

Denk bijvoorbeeld na over vragen als: kun je de hypotheek ook zonder je partner betalen? Laat je je nabestaanden met een schuld achter als je overlijdt? Wat wil je dat er met je bezittingen en indien van toepassing de erfenis gebeurt?

Kun jij of je partner de maandlasten alleen betalen?

Bedenk van tevoren of jij of je partner de maandlasten van de hypotheek alleen kan betalen. Vaak krijg je als nabestaande een nabestaandenpensioen, maar dit is niet zo veel als je partner verdiende. Hebben jullie kinderen onder de 18? Dan krijg je wellicht een halfwezenuitkering en/of een ANW uitkering van de overheid.

Laat je een hypotheekschuld achter?

De meeste mensen hebben een overlijdensrisicoverzekering. In dit geval wordt het deel hypotheekschuld van de overledene in één keer afgelost door de verzekering. Hierdoor gaan de maandlasten voor de nabestaande omlaag.

Is een overlijdensrisicoverzekering noodzakelijk?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden. Als je vóór de einddatum van de verzekering overlijdt, krijgen jouw nabestaanden – bijvoorbeeld je partner of kinderen – het verzekerde bedrag uitgekeerd. Dit bedrag kan worden gebruikt om openstaande schulden af te betalen, zoals de hypotheek. Overlijdensrisicoverzekeringen worden daarom vaak tegelijk met de hypotheek afgesloten. Op die manier blijft de hypotheek betaalbaar als een van jullie overlijdt.

Wat gebeurt er met jouw bezittingen?

In je testament kun je aangeven wat er met je spullen gebeurt na je overlijden. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook de voogdij van je kinderen veiligstellen. Als je geen testament hebt, verloopt je nalatenschap volgens de regels van het wettelijk erfrecht. In dat geval hebben jouw erfgenamen automatisch recht op jouw nalatenschap.

Wat gebeurt er met je erfenis?

Dan moeten nabestaanden daar na jouw overlijden belasting over betalen. Om deze belasting zo laag mogelijk te houden, kun je het een en ander vastleggen in je testament. Wij leggen je graag alle mogelijkheden uit.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 juli 2019

Situatie

  • Bij overlijden

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Overlijdensrisico- verzekering: kan jouw premie omlaag?

Heb je een paar jaar geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan is het misschien verstandig om je premie nog eens te bekijken. Door ontwikkelingen in de markt zijn de premies nu veel lager dan een aantal jaar terug.

Anw-compensatie en jouw hypotheek

Bij de pensioenregeling van ABP vervalt de Anw-compensatie. Wat betekent het vervallen van deze compensatie en wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?