Je aflossingsvrije hypotheek omzetten

De aflossingsvrije hypotheek is volop in het nieuws. Heb je een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Overweeg dan om ‘m om te zetten naar een hypotheek waarbij je wel aflost.

De aflossingsvrije hypotheek was jaren geleden erg populair. Deze hypotheek heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat je maandlasten lager zijn, omdat je je lening niet aflost. Dat is op het moment zelf fijn, maar het nadeel is dat je aan het einde van de looptijd nog steeds een hypotheekschuld hebt.

Wanneer wordt de aflossingsvrije hypotheek een probleem?

In een aantal gevallen kan de aflossingsvrije hypotheek een probleem worden:

De looptijd loopt af

Loopt de looptijd af? Dan kan je aflossingsvrije hypotheek problematisch worden. Als de geldverstrekker namelijk een nieuwe lening te risicovol vindt – wat wil zeggen dat de hypotheek niet meer past op je inkomen of dat de hypotheek te hoog is – kan dat tot gevolg hebben dat je je huis moet verkopen. Dat wil je natuurlijk niet!

Hypotheekrente mag je binnenkort niet meer aftrekken

Na 30 jaar renteaftrek (gerekend vanaf 2001) mag je de hypotheekrente niet meer aftrekken. Daardoor wordt je bruto hypotheeklast je netto hypotheeklast. Dat betekent dus dat de maandelijkse kosten omhooggaan.

Pensioen komt in zicht

Ga je bijna met pensioen? Dat betekent meestal dat je inkomen omlaaggaat. Het kan zijn dat de hypotheek op grond van je inkomen te hoog is. Ook hierbij kan de mogelijkheid ontstaan dat de geldverstrekker de hypotheek niet wil verlengen.

Wanneer je aflossingsvrije hypotheek omzetten?

Als één van bovenstaande situaties bij jou kan voordoen, dan is het misschien verstandig – nu de rente nog laag is – je hypotheek om te zetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek. Een andere optie is om je hypotheek te gaan aflossen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 11 februari 2019

Situatie

Neem voor advies contact op met Freek!

Wat je het beste kunt doen, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Neem daarom voor passend advies contact op met Freek. We helpen je graag!