Je hypotheek dit jaar nog oversluiten kan je een paar honderd euro opleveren

Liep je al rond met plannen om je hypotheek over te sluiten en verdien je meer dan 69.398 euro? Dan is dit het goede moment om daad bij het woord te voegen. Want als je je hypotheek dit jaar nog oversluit, profiteer je nog van de hogere hypotheekrenteaftrek. En dat kan je zomaar een paar honderd euro opleveren. Freek legt je uit hoe dat zit.

Waarom oversluiten?

Allereerst: waarom zou je je hypotheek oversluiten? De hypotheekrente is nog steeds bijzonder laag. Loopt jouw hypotheek al wat langer, dan is de kans groot dat je nog een hogere rente betaalt. Door je hypotheek over te sluiten krijg jij ook die lage rente. Je hoeft dan dus minder te betalen waardoor je maandlasten naar beneden gaan. En geld overhouden is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Het kostenplaatje

Je hypotheek oversluiten is niet gratis. Zo krijg je te maken met taxatiekosten, notariskosten, bemiddelings- en advieskosten. Ook rekenen veel geldvertrekkers afkoopkosten als je je hypotheek tussentijds oversluit. Laat je hier echter niet meteen door afschrikken. We maken eerst een goede rekensom voor je. Vaak blijkt dan dat je door het oversluiten van je hypotheek – ook met afkoop- en financieringskosten – nog steeds goedkoper uit bent iedere maand.

Hier zit het voordeel bij oversluiten in 2021

Heb je een hoger inkomen, dan kun je juist op deze afkoop- en financieringskosten besparen als je dit jaar nog je hypotheek oversluit. Dat komt omdat volgend jaar de hypotheekrenteaftrek daalt voor de hogere inkomens. Verdien je meer dan 69.398 euro, dan mag je dit jaar nog maximaal 43 procent van de hypotheekrente aftrekken over je inkomen in de hoogste belastingschijf. In 2022 is dat nog maximaal 40 procent. En nou komt ie: dit tarief geldt ook voor kosten die je maakt voor het oversluiten van je hypotheek. Dat betekent dat je dit jaar 3 procent meer mag aftrekken dan volgend jaar. Dat lijkt misschien niet veel, maar op een bedrag van 15.000 euro aan afkoop- en financieringskosten, ben je in 2021 al gauw zo’n 450 euro goedkoper uit dan in 2022. Toch een fijn bedrag dat je zo in je zak steekt.

Tip van Freek

Klinkt dit goed en wil je je hypotheek gaan oversluiten? Dan raden we je aan om daar niet te lang mee te wachten. Het oversluiten van een hypotheek kan door de administratie eromheen namelijk even duren. En om van dit financiële voordeel gebruik te kunnen maken, moet je hypotheekakte wel vóór het eind van het jaar gepasseerd zijn bij de notaris. Kom dus bijtijds in actie! Meer weten? Freek helpt je graag op weg.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 3 november 2021

Situatie

  • Oversluiten

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wat kost hypotheek oversluiten?

Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rente? Dan kan het oversluiten van je hypotheek interessant zijn. Freek legt het je uit.

Wat is de verwachte renteontwikkeling voor 2021 en daarna?

Is oversluiten ook in 2021 nog interessant? Freek vertelt wat we kunnen verwachten met de renteontwikkeling in de tweede helft van 2021.

Freek Break Magazine mei 2020

Bekijk hier het online magazine van Freek Hypotheek!