Jongeren verzwijgen studieschuld voor hogere hypotheek

De krappe woningmarkt maakt het er voor starters niet makkelijker op. En een studieschuld maakt het nog een stuk lastiger, want door zo’n schuld kun je minder hypotheek krijgen. Daarom verzwijgt 15 procent van de starters dat zij een studieschuld heeft. Maar is dat wel verstandig? Freek vertelt je er meer over.

Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de jongeren hun studieschuld verzwijgt of van plan is om dat te doen. “Niet handig”, zegt hypotheekadviseur Michiel Pelser van Freek Hypotheek. “Als je je studieschuld verzwijgt, zijn de consequenties niet te overzien. Het kan je zelfs jarenlang achtervolgen.”

BKR

Leningen worden over het algemeen geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Een studielening niet, en is daarom niet zichtbaar bij een aanvraag van een hypotheek. Toch is het verstandig om je studieschuld wel te melden. Het wordt gezien als fraude als je het niet meldt. Maar belangrijker is dat jij zelf zeker weet dat je je hypotheeklasten kunt betalen.

Hypotheek met NHG

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Let dan extra goed op. Als je je huis ooit met verlies verkoopt en je met een restschuld blijft zitten, dan wordt het verschil door het Waarborgfonds Eigen Woningen betaald aan de geldverstrekker. Dit gebeurt alleen onder voorwaarde dat je er alles hebt gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te maken. Heb je dus je studieschuld verzwegen? Dan moet je de restschuld zelf afbetalen. 

Lees ook: Kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt?

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 6 juni 2019

Situatie

  • Algemeen , Eerste woning , Huren of kopen

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.