Jongeren verzwijgen studieschuld voor hogere hypotheek

De krappe woningmarkt maakt het er voor starters niet makkelijker op. En een studieschuld maakt het nog een stuk lastiger, want door zo’n schuld kun je minder hypotheek krijgen. Daarom verzwijgt 15 procent van de starters dat zij een studieschuld heeft. Maar is dat wel verstandig? Freek vertelt je er meer over.

Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de jongeren hun studieschuld verzwijgt of van plan is om dat te doen. “Niet handig”, zegt hypotheekadviseur Michiel Pelser van Freek Hypotheek. “Als je je studieschuld verzwijgt, zijn de consequenties niet te overzien. Het kan je zelfs jarenlang achtervolgen.”

BKR

Leningen worden over het algemeen geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Een studielening niet, en is daarom niet zichtbaar bij een aanvraag van een hypotheek. Toch is het verstandig om je studieschuld wel te melden. Het wordt gezien als fraude als je het niet meldt. Maar belangrijker is dat jij zelf zeker weet dat je je hypotheeklasten kunt betalen.

Hypotheek met NHG

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Let dan extra goed op. Als je je huis ooit met verlies verkoopt en je met een restschuld blijft zitten, dan wordt het verschil door het Waarborgfonds Eigen Woningen betaald aan de geldverstrekker. Dit gebeurt alleen onder voorwaarde dat je er alles hebt gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te maken. Heb je dus je studieschuld verzwegen? Dan moet je de restschuld zelf afbetalen. 

Lees ook: Kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt?

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 6 juni 2019

Situatie

  • Algemeen , Eerste woning , Huren of kopen

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.