Kom jij in aanmerking voor rentekorting?

Een lagere rente betekent lagere maandlasten. Wanneer kom je in aanmerking voor rentekorting? Freek zet de opties op een rij.

Rentekorting NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betekent dat je een vangnet hebt als je door bepaalde omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Of als – wanneer de NHG de verkoop goedkeurt – een restschuld overblijft na de verkoop van het huis. Bij een hypotheek met NHG loopt de geldverstrekker minder risico en daarom word je beloond met een rentekorting.

Rentekorting bij overwaarde

Ook als je huis meer waard is dan de resterende hypotheekschuld, loopt je bank minder risico. Je kan je bank dan verzoeken om de hypotheekrente te verlagen. Een aantal banken doet dit automatisch, maar in de meeste gevallen moet je zelf actie ondernemen. Doe dit zo snel mogelijk, zodat je langer van je rentekorting bij overwaarde profiteert.

Rentekorting bij aflossen

Als je aflost op je hypotheek gaan je maandlasten omlaag. Je hypotheekschuld daalt waardoor je over een lager bedrag aan hypotheekrente betaalt. Mogelijk daalt ook je rentepercentage. Dan betaal je dus een lager percentage over een lager bedrag; win-win! Neem contact op met Freek om te vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Je hypotheekverstrekker neemt meestal niet zelf het initiatief.

Rentekorting bij duurzame woning

Sommige banken geven je een rentekorting als je een duurzame woning koopt of wanneer je jouw woning verduurzaamt. Wat een duurzame woning is, verschilt per bank net als de korting die ervoor gegeven wordt. Vaak wordt gekeken naar het energielabel. Bij nieuwbouwwoningen wordt meestal de EPC-norm gebruikt.

Rentekorting als ‘pakketkorting’

Bij een aantal banken krijg je rentekorting, als je ook een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank hebt. Zie het als een soort pakketkorting. Een aanvullende eis is vaak dat je salaris of inkomen op de betreffende rekening binnenkomt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 december 2021

Situatie

  • Algemeen

Kom jij in aanmerking voor rentekorting?

Wil je weten of jouw hypotheekrente langer kan? Freek kijkt graag met je mee.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.