Korting op je hypotheek met een energiezuinig huis

We weten het allemaal: hoe duurzamer en energiezuiniger je huis is, hoe minder je betaalt voor je energie. Dat is een pré, zeker in deze tijd van stijgende energieprijzen. Maar wist je dat je ook rentekorting op je hypotheek kunt krijgen als je een duurzame woning koopt of wanneer je jouw huis duurzamer maakt? Dat is extra mooi meegenomen!

Zo zit het met de duurzaamheidskorting

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Help jij daar aan mee, dan zijn er hypotheekverstrekkers die dat belonen met korting op je hypotheekrente. Om te beoordelen hoe duurzaam jouw huis is, wordt vaak gekeken naar het energielabel. Dit energielabel moet je door een erkend energieadviseur laten registeren bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Energielabel A levert je daarbij de hoogste korting op: meestal 0,1% of 0,15%. Dat scheelt weer in je maandlasten!

Wanneer kom je in aanmerking voor duurzaamheidskorting?

De duurzaamheidskorting geldt als je een nieuwe, duurzame woning koopt met een hoog energielabel. Of als je je rente gaat verlengen aan het eind van de rentevastperiode en je in de tussentijd je bestaande huis verduurzaamd hebt. Bij verduurzamen kun je denken aan het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. Goed om te weten: als de rentevaste periode eenmaal is ingegaan, heb je bij een aantal hypotheekverstrekkers nog 24 maanden de tijd om een hoog energielabel te registreren. Doe je dat binnen die termijn, dan krijg je alsnog de duurzaamheidskorting.

Korting bij oversluiten van je hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek is voor veel mensen interessant. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af met betere voorwaarden dan jouw huidige hypotheek. In de meeste gevallen betekent dat: lagere maandlasten. Ook bij het oversluiten van je hypotheek kun je in aanmerking komen voor de duurzaamheidskorting (mits de hypotheekverstrekker van jouw keuze deze korting geeft). Daarmee gaan je maandlasten dus nog verder omlaag. Dat kan oversluiten extra interessant maken.

Investeren

Je huis verduurzamen betekent natuurlijk wel dat je daarin moet investeren. Extra isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, het kost allemaal geld. Maar daar krijg je ook wat voor terug: meer wooncomfort en lagere energiekosten. De investering die je moet doen, verdien je deels terug via een lagere energierekening en deels via een duurzaamheidskorting op je rente als je je hypotheek hebt lopen bij een hypotheekvertrekker die jou die duurzaamheidskorting geeft.

Freek denkt met je mee

Wil je weten wat een duurzaam huis kan betekenen voor jouw maandlasten? Wij helpen je graag om voor jou de beste oplossing te vinden. Maak hiervoor een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 december 2021

Situatie

  • Verbouwen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.

Geld lenen om te verbouwen: de voor- en nadelen

Om een verbouwing te realiseren heb je onder andere twee opties: flink doorsparen of geld lenen om te verbouwen. Freek zet de voor- én nadelen op een rij.