Duurzaamheidskorting op je hypotheek

We weten het allemaal: wie geïnvesteerd heeft in een duurzaam en energiezuinig huis, betaalt minder aan energielasten. Dat is best prettig, zeker in tijden van wisselende energieprijzen. Voor degenen die dat nog niet hebben, geven de tips in deze blog wellicht nét dat laatste zetje. Wist je namelijk dat je ook duurzaamheidskorting op je hypotheek kunt krijgen als je een duurzame woning koopt of je huis verduurzaamt? Hiermee kun je niet alleen duurzamer gaan wonen, maar bespaar je op termijn ook duizenden euro’s. Op je hypotheeklasten én je energierekening.

Rentekorting bij energielabel A of hoger

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Draag je daaraan bij, dan zijn er hypotheekverstrekkers die dat belonen met korting op je hypotheekrente. Om te beoordelen hoe duurzaam jouw huis is, wordt gekeken naar het energielabel. Dit energielabel moet je door een erkend energieadviseur laten registeren bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Voor duurzaamheidskorting op een hypotheek is energielabel A of hoger nodig. Daar krijg je – afhankelijk van de hypotheekverstrekker – 0,10 of 0,15% rentekorting voor terug. Als onafhankelijk adviseur werkt Freek Hypotheek met alle hypotheekverstrekkers samen en weten wij precies waar je welke korting kunt krijgen.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek: zo werkt het

Je kunt duurzaamheidskorting op je hypotheek krijgen als je een nieuwe woning koopt met energielabel A of hoger. Of als je je rente aan het einde van de rentevaste periode verlengt en je in de tussentijd je huis hebt verduurzaamd. Bij een aantal hypotheekverstrekkers heb je 24 maanden de tijd om een hoger energielabel te registreren als de (nieuwe) rentevaste periode eenmaal is ingegaan. Doe je dat binnen die termijn, dan krijg je alsnog de duurzaamheidskorting. Goed om te weten: niet alle hypotheekverstrekkers bieden duurzaamheidskorting aan. Vraag één van onze adviseurs naar de best mogelijke deal voor jou.

Korting bij oversluiten van je hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek kan ook interessant zijn. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af met betere voorwaarden dan je huidige hypotheek. In de meeste gevallen betekent dat lagere maandlasten. Ook bij het oversluiten van je hypotheek kun je in aanmerking komen voor de duurzaamheidskorting (mits jouw hypotheekverstrekker deze korting geeft). Daarmee gaan je maandlasten dus nog verder omlaag. Dat kan oversluiten extra interessant maken.

Wel of geen energielabel A: dit levert het op

Je huis verduurzamen betekent natuurlijk ook investeren. Extra isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp: het kost allemaal geld. Heb je nu niet voldoende eigen geld voor energiebesparende maatregelen, maar wil je op korte termijn verduurzamen? Het is ook een optie om geld te lenen om te verduurzamen. Je krijgt er namelijk wel wat voor terug: meer wooncomfort en lagere maandlasten. De investering die je doet, verdien je deels terug via een lagere energierekening en deels via een duurzaamheidskorting op je rente als je een hypotheek hebt bij een hypotheekvertrekker die jou die duurzaamheidskorting geeft.


Rekenvoorbeeld: je sluit een hypotheek voor 400.000 euro af. Dankzij energielabel A krijg je 0,10% duurzaamheidskorting op de rente. Dit levert je jaarlijks 400 euro op.


Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 oktober 2023

Situatie

  • Algemeen , Verbouwen

Bereken je voordeel met Freek

Heb je vragen over duurzaamheidskorting op je hypotheek of ben je benieuwd wat verduurzamen voor jouw maandlasten betekent? Freek legt het je graag uit. Maak eenvoudig aan afspraak met één van de Freek-adviseurs bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.