Wel of geen kosten koper voor starters?

Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kom je in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting – de belasting die wordt betaald bij overdracht van een huis. Sinds 2021 is deze regeling er en dat scheelt starters toch mooi 2% van de aankoopprijs van de woning. Hierdoor worden de kosten koper – kosten die je maakt bij aankoop van een woning – lager.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen sinds 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning tot een aankoopwaarde van € 440.000. Dit kan oplopen tot een voordeel van € 8.800. Door de vrijstelling van overdrachtsbelasting – waarvan je maar één keer gebruik mag maken – is de aankoop van een woning meer binnen bereik van starters. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen nog wel 2% overdrachtsbelasting. Bij koppels waarvan de één onder de 35 jaar is en de ander boven de 35 jaar, krijgt alleen degene onder de 35 jaar vrijstelling van overdrachtsbelasting. De 35-plusser betaalt over zijn/haar eigendomsdeel van de aankoopprijs dus wel 2% belasting.

Wel of geen kosten koper voor starters?

Kosten koper zijn kosten als onder meer notariskosten voor de hypotheekakte en eigendomsakte, taxatiekosten en de inschrijving in het kadaster. Daarnaast maak je mogelijk ook makelaarskosten en kosten voor een bankgarantie. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen met je hypotheek, maar alle kosten – de kosten koper dus – die je daarnaast maakt om een huis te kopen, moet je zelf betalen. Ook goed om te weten: bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn er ook kosten die je niet hoeft te betalen omdat je het huis vrij op naam koopt. Kosten voor de eigendomsakte, overdrachtsbelasting en inschrijving in het kadaster maak je dus niet als je een nieuwbouwwoning koopt.

Kortom: de kosten koper voor starters verschillen per situatie. Om je toch een idee te hoeveel je mogelijk moet betalen, geven we een voorbeeld.

Stel: je koopt samen met je partner een woning voor € 350.000 met Nationale Hypotheek Garantie en jullie zijn beiden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Houd dan rekening dat je circa € 7.500 aan eigen geld nodig hebt. Jullie kosten koper bestaan dan onder meer uit advieskosten, notariskosten voor hypotheekakte en eigendomsakte, kosten voor NHG en taxatiekosten.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 26 juni 2023

Situatie

  • Eerste woning , Huren of kopen

Ben je starter en wil je weten hoeveel kosten koper jij moet betalen?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Starters Tim en Sophie konden sneller dan gedacht hun eerste huis kopen

Starters Tim en Sophie wilden graag samen een huis kopen. Ze vroegen Freek om advies. Met succes: binnen een halfjaar kochten ze hun eerste huis!