Kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt?

Sinds je afstuderen heb je het goed voor elkaar. Na snel een leuke baan te hebben gevonden, betrok je je eerste huurappartement. Maar met die lage rente is het natuurlijk veel voordeliger zijn om een huis te kopen! En dus maak je in al je enthousiasme een afspraak bij Freek Hypotheek voor een oriëntatiegesprek. Daar kom je snel van een koude kermis thuis: “Hoe bedoel je, ik kan minder lenen?”

Wel of niet je studieschuld melden?

Is dat even een flinke tegenvaller. Als je een hypotheek wil afsluiten, wordt er niet alleen gekeken naar je inkomsten en hoeveel eigen vermogen je hebt, maar ook hoeveel en wat voor schulden je hebt. Je studieschuld dus ook. Consumptieve schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een studieschuld valt daar niet onder. Daarom weet een hypotheekverstrekker dus niet of je een studieschuld hebt openstaan. Sterker nog, je bent wettelijk verplicht om dit zelf te melden. Doe je dit niet en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten? Dan kan dat flinke gevolgen hebben als je je hypotheeklasten niet meer kan betalen en je dus je huis moet verkopen. Zo kan het Waarborgfonds Eigen Woningen een eventuele schuld kwijtschelden, maar alleen als je aan de voorwaarden voldoet. Eén daarvan is dat je eerlijk bent geweest bij het aanvragen van je hypotheek. Heb je je studieschuld verzwegen? Dan wordt je restschuld niet kwijtgescholden. Zo zie je maar, eerlijk duurt het langst.

Minder lenen

Heb je je studieschuld opgebouwd in het oude leenstelsel en heb je bijvoorbeeld een studieschuld van € 15.000? Dan betaal je maandelijks € 112,50 terug aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze schuld heeft een flinke impact op jouw maximale hypotheek; er wordt maar liefst € 31.000 ingehouden. Dat is serieus geld.

Herberekening

In eerste instantie kiezen hypotheekverstrekkers alleen naar de totale studieschuld. Ze kijken niet naar het deel wat al is afgelost. Los je maandelijks extra af? Dan kun je bij DUO een herberekening van de maandlast aanvragen. De kans bestaat dat je maximale hypotheekbedrag omhooggaat, maar hypotheekverstrekkers zijn niet verplicht om met aflossingen rekening te houden. Heb je je studieschuld bijna afgelost? Geef dat dat aan bij je hypotheekverstrekker. Die kan er rekening mee houden dat je maandlasten omlaaggaan. Maar ook hier geldt dat ze dat niet verplicht zijn.

Weten wat jouw maximale hypotheekbedrag is?

Sta jij op het punt om een huis te kopen, maar weet je niet precies wat jouw maximale hypotheekbedrag is? Wij rekenen het graag voor je uit. Neem hieronder contact met ons op via het contactformulier of door direct een afspraak te maken bij een vestiging bij jouw in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 september 2018

Situatie

  • Schuld

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Extra aflossen op je hypotheek: wanneer wel en wanneer niet?

Heb je een flink spaarpotje? Dan is extra aflossen op je hypotheek misschien iets voor jou. Freek zet de voor- en nadelen voor je op een rij!

Mag je je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek?

Studenten lenen steeds meer geld. Geld dat ooit terugbetaald moet worden en later grote gevolgen kan hebben voor je maximale hypotheek.

Leaseauto? Dat heeft deze gevolgen voor je hypotheek

Maandelijks een vast bedrag betalen voor je auto inclusief wegenbelasting, pechhulp, verzekeringen, onderhoud en reparatie? Dat klinkt als goede deal! En dat is het ook, zolang je maar bewust bent van de mogelijke gevolgen voor je hypotheek. Wat betekent private lease voor jouw maximale hypotheek?